GuidePedia

0

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Μια είδηση που κρύβει πολύ περισσότερα από τις γραμμές της έρχεται από το ΓΕΑ: Μέσα στο 2013 θα ξεκινήσει σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του defencenet.gr η εκπαίδευση των πιλότων της ΠΑ σε διαδικασίες επιβίωσης, αιχμαλωσίας και διαφυγής στο πλαίσιο αναβάθμισης της προετοιμασίας τους για ανάληψη επιχειρησιακών αποστολών σε περίοδο επιχειρήσεων.
Η στιγμή που επιλέχθηκε να γίνει κάτι τέτοιο, μόνο τυχαία δεν φαίνεται να είναι: Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και καθοριστικοί για την Ελλάδα με την Πολεμική Αεροπορία να παίζει κυρίαρχο ρόλο στις εξελίξεις...
Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας επεξεργαζόταν από καιρό την επέκταση ικανοτήτων των ελλήνων ιπταμένων σύμφωνα με τα διδάγματα που έχουν αποκτηθεί σε επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια σε Ιράκ και Αφγανιστάν και άλλες εμπόλεμες ζώνες.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που θα καθιερωθεί σε σταθερή βάση η εκπαίδευση σε αντικείμενα επιβίωσης, αιχμαλωσίας καθώς αυτά γινόταν στο παρελθόν αποσπασματικά και για μικρό μέρος του ιπτάμενου προσωπικού σε ασκήσεις στο Κέντρο Ορεινού Αγώνα και Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ – Όλυμπος) και στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ-Ρεντίνα) με τη συνεργασία των Ειδικών Δυνάμεων.
Όπως όλα δείχνουν το ΓΕΑ θα καθιερώσει την εκπαίδευση αυτή για όλους τους νέους ανθυποσμηναγούς που προέρχονται από τη Σχολή Ικάρων στο προκεχωρημένο στάδιο εκπαίδευσης που διεξάγεται στην 120ΠΕΑ στην Καλαμάτα με αεροσκάφη T-2E Buckeye.
Άλλωστε πρόκειται για απόλυτα λογική επιλογή καθώς πληρούν τις σωματικές προδιαγραφές από πλευράς αντοχών λόγω του νεαρού της ηλικίας ενώ αποκτούν σημαντική εμπειρία σε ένα βασικό τομέα που είναι απευκταίο αλλά διόλου απίθανο να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν σε μια πραγματική επιχείρηση κατά τη διάρκεια της καριέρας τους.
Υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθούν συνολικά 5 σχολεία κατ'έτος ενώ την εκπαίδευση τους θα αναλάβει η 31η Μοίρα Επιχειρήσεων ¨Έρευνας και Διάσωσης με έδρα την 112ΠΜ.
Σημειώνεται ότι το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων τόσο του Στρατού όσο και της ΠΑ εκπαιδεύεται κατά κανόνα σε εκπαίδευση επιβίωσης απόδρασης διαφυγής αλλά η εκπαίδευση ιπταμένων σε αντίστοιχα αντικείμενα είχε ατονήσει τα τελευταία χρόνια παρά τη προφανή αναγκαιότητα της.
Άλλωστε η επένδυση στο έμψυχο ιπτάμενο προσωπικό - που είναι άλλωστε αναντικατάστατο - είναι επιβεβλημένη καθώς πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες επιβίωσης σε περίπτωση κατάρριψης πίσω από τις εχθρικές γραμμές .
Ήδη οι απόψεις γύρω από την πρωτοβουλία του ΓΕΑ για την αναβάθμιση των νέων ιπταμένων της ΠΑ, έχoυν αποσπάσει ιδιαίτερα θετικά σχόλια και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία εντός του Α εξαμήνου του 2013.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top