GuidePedia

0
greece_russia

Παρά τις πιέσεις που ασκούνται κυρίως από τις Η.Π.Α., οι Ρώσοι επιμένουν να αναδείξουν την Ελλάδα σε νέο στρατηγικού χαρακτήρα εταίρο τους στη ΝΑ Ευρώπη. Αυτό μαρτυρούν οι μη δεσμευτικές προσφορές τους στον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», το συνολικό ποσό που προσφέρει η Ρωσία ανέρχεται στα 2,7 δισ. ευρώ, ενδεικτικό του θερμού επενδυτικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο.
Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας καθώς και οι στενοί δεσμοί λόγω Ορθοδοξίας (ορθόδοξος άξονας αντίβαρο στο μουσουλμανικό τόξο της Άγκυρας και στην επιχειρηματική διείσδυση των τούρκων στα Βαλκάνια, σχέδιο Σουλεϊμάν) κρατούν τους Ρώσους γερά στο παιχνίδι ενδεχόμενης ελληνό-ρωσικής προσέγγισης. Το Κρεμλίνο επιδιώκει να συσφίξει στρατηγικού χαρακτήρα συμμαχία με την Αθήνα με στόχο την είσοδο στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επίσης τους Ρώσους τους ενδιαφέρει το Αιγαίο να παραμείνει και να κατοχυρωθεί ως ελληνική θάλασσα, κάτι που έχουν δείξει με πολλούς και διάφορους τρόπους στην Τουρκία.
Το γεωπολιτικό ενδιαφέρον των Ρώσων εκδηλώνεται μέσα από τη συμμετοχή εταιρειών-κολοσσών στις εν εξελίξει αλλά και στις επικείμενες αποκρατικοποιήσεις ελληνικών επιχειρήσεων. Επιστρέφουν έξι χρόνια μετά την πρώτη χείρα συμμαχίας που είχαν τείνει με τη διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη» και τις συμφωνίες για τον αγωγό South Stream (νότιος διάδρομος μεταφοράς αερίου, Βουλγαρία – Ελλάδα – Ιταλία).
Το ερώτημα είναι η Ελλάδα θα τολμήσει επιτέλους να κινηθεί πολυδιάστατα, προκειμένου να αποκομίσει οφέλη από την Ρωσία βάσει της αρχής των αμοιβαίων συμφερόντων; Η θα συνεχίσουμε να αγνοούμε την κομβική θέση της χώρας, συνεχίζοντας την μονόπλευρη και ανούσια προσκόλληση στο «ανήκομεν (αποκλειστικά και μόνο) εις την Δύσιν»;

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top