GuidePedia

0

Άλλη μια ενέργεια που ρίχνει λάδι στη φωτιά που ήδη σιγοκαίει και απειλεί τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία και συνεπακόλουθα τη διεθνή ασφάλεια, καταγράφηκε, αυτή τη φορά από την αμερικανική Γερουσία.
Όπως έγινε γνωστό, εγκρίθηκε παμψηφεί ο τερματισμός επί της ουσίας κάθε ανοχής και ενίοτε συνεργασίας των ΗΠΑ με τη ρωσική Rosoboronexport, την εταιρία που επιβλέπει και συντονίζει την εξαγωγή οπλικών συστημάτων από τις ρωσικές αμυντικές βιομηχανίες.

Η φρασεολογία που καταγράφηκε μάλιστα στις δηλώσεις Γερουσιαστών είναι άκρως επιθετική, για να μην πούμε ψυχροπολεμική. Κάποιοι μίλησαν για έμμεση επιδότηση της μαζικής δολοφονίας Σύρων πολιτών, λόγω της πώλησης όπλων στο καθεστώς Άσαντ. Η Ρωσία είχε υπογράψει συμβόλαια αξίας μεγαλύτερης του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων (ασχέτως πόσα έλαβε λόγω της κρίσης και όχι μόνο).
Επίσης, να θυμίσουμε ότι οι ΗΠΑ είχαν δώσει το πράσινο φως στην προμήθεια 10 ρωσικών ελικοπτέρων για τον αφγανικό Στρατό, έναντι 171 εκατομμυρίων δολαρίων. Με τις καινούργιες ρυθμίσεις που απαγορεύουν την αξιοποίηση των χρημάτων των Αμερικανών φορολογουμένων με αυτό τον τρόπο, απλά η οικονομική βοήθεια προς το Αφγανιστάν δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αγοραστούν ρωσικά ελικόπτερα.
Το θέμα είναι ότι ο Ομπάμα έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο στον συγκεκριμένο νόμο για άλλους όμως λόγους (δεν περιλαμβάνει μόνο αυτά τα θέματα). Οπότε, ποιος ξέρει, ίσως επιλέξει να διασώσει της σχέσεις με τη Μόσχα, με άλλο όμως πρόσχημα, ενημερώνοντας τη ρωσική ηγεσία μέσω άλλων διαύλων…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top