GuidePedia

0

«Σφυροκόπημα» δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες για τον χειρισμό της υπόθεσης με το βιβλίο του ηγέτη του PKK, Μουράτ Καραγιλάν και την αποπομπή στρατιωτικών εξαιτίας των αντιδράσεων που προκλήθηκαν από την πλευρά της Τουρκίας.
Όπως αποκαλύπτεται, οι Τούρκοι φέρονται να ζήτησαν και την αποπομπή του υπουργού Εθνικής Άμυνας τον οποίον θεωρούν εχθρικό απέναντι στην προοπτική βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, όταν χτυπάς τον υπουργό είναι σα να «σπρώχνεις» προς την κατεύθυνση ικανοποίησης της τουρκικής επιθυμίας.

Παρότι το σκεπτικό έχει λογική, δεν μπορούμε παρά να αμφισβητήσουμε την ορθότητά του για δυο λόγους:
Ο πρώτος είναι, ότι το τελευταίο διάστημα όλοι θεωρούν ότι οι μέρες του Πάνου Παναγιωτόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι μετρημένες, ενώ η σχετική φημολογία τον θέλει να έχει ζητήσει την αποχώρησή του από το υπουργείο, αφού οι περικοπές που έχουν επιβληθεί στην ουσία έχουν ακρωτηριάσει την όποια πολιτική ηγεσία η οποία βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να γνωρίζει από μέσα τα ζητήματα και να μην μπορεί να ικανοποιήσει ούτε τα στοιχειώδη… Σε λεπτομέρειες δεν μπαίνουμε για ευνόητους λόγους. Αληθεύει ή όχι ότι ο υπουργός «διεκπεραιώνει» τους φακέλους που έρχονται στο γραφείο του με έναν στερεοτυπικό τρόπο έχοντας δώσει το έμμεσο μήνυμα στα επιτελεία να κάνουν υπομονή για να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο;
Ο δεύτερος λόγος συνδέεται πολύ απλά με την ουσία της υπόθεσης. Υπάρχει κανείς που να θεωρεί ότι ο χειρισμός της υπόθεσης ήταν επιτυχής; Επιτέλους, δεν οφείλουν στην κυβέρνηση να ξεκαθαρίσουν εάν δέχονται το επιχείρημα ότι αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση θα είχαμε πρόβλημα εάν κάναμε οτιδήποτε άλλο;
Πόσο δύσκολο θα τους ήταν να κάνουν το απλούστατο, δηλαδή να διατυπώσουν ευθαρσώς την άποψη ότι τότε το σκεπτικό αυτό θα έπρεπε να εφαρμόζεται και στην περίπτωση της Γερμανίας όπου το βιβλίο ήδη κυκλοφορεί! Και επίσης, ότι το βιβλίο στην ουσία αποτελεί συνεισφορά στη βιβλιογραφία της στρατηγικής στον τομέα του αποκαλούμενου ως «guerilla warfare»! Τι είδους παράλογη αντίδραση είναι αυτή από τους Τούρκους που την κατάπιαμε αμάσητη…
Πολλές από τις απόψεις που εκφράζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μας βρίσκουν σύμφωνους και δεν το έχουμε κρύψει. Θα πρέπει όμως, έστω στοιχειωδώς, να μην αφήνει να του χρεώνονται τέτοιες υποθέσεις ενώ είναι γνωστό ότι άλλοι στην κυβέρνηση είναι οι αρχιτέκτονες του κατευνασμού της Τουρκίας, ενός πραγματικά προβληματικού από την άποψη της διεθνούς συμπεριφοράς του κράτους. Αν θέλουμε το καταλαβαίνουμε και εμπλουτίζουμε τη διεθνή επιχειρηματολογία μας. Αν δε θέλουμε, ας συνεχίσουμε τον σημερινό κατήφορο.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top