GuidePedia

0

Πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες αναφέρουν ότι ισχυρή δύναμη Κούρδων Πεσμεργκά, οι οποίοι έχουν εξελιχθεί σε μια τακτική στρατιωτική δύναμη υπό τον έλεγχο της κουρδικής περιφερειακής κυβέρνησης στο βόρειο Ιράκ, κινούνται προς την περιοχή του Κιρκούκ…
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυνάμεις των Κούρδων συνοδεύονται ακόμα και από άρματα μάχης και δείχνουν έτοιμες να αναλάβουν δράση. Η κατάσταση στην περιοχή είναι εξαιρετικά τεταμένη και πολύπλοκη. Τα βασικά δεδομένα του προβλήματος είναι ότι οι Κούρδοι έχουν βρεθεί στο επίκεντρο μιας πολύ επικίνδυνης διαμάχης ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Βαγδάτη.

Η κυβέρνηση του Ιράκ παρακαλάει τους Κούρδους να επιστρέψουν την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα με το Ιράκ για να σταματήσουν τις τουρκικές διεισδύσεις σε ιρακινό έδαφος. Η Τουρκία εμφανίζεται να προσπαθεί να συνεργαστεί με την κουρδική διοίκηση για να αντιμετωπίσει το PKK. Το κακό είναι πως οι Κούρδοι ξέρουν ότι όλες αυτές είναι κινήσεις στο τακτικό επίπεδο και ότι στρατηγικά όλες οι χώρες της περιοχής με κουρδικές μειονότητες (Τουρκία, Ιράκ, Ιράν και Συρία) θέλουν να αποτρέψουν την ανάδυση κουρδικού εθνικού κράτους.
Την ίδια στιγμή οι εξελίξεις στη Συρία και οι εσωτερικές έριδες στο κουρδικό μέτωπο περιπλέκουν την κατάσταση. Θα περιμένουμε τις εξελίξεις και όταν έχουμε σαφέστερη εικόνα για το τι επιδιώκουν οι εμπλεκόμενες πλευρές θα επανέλθουμε.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top