GuidePedia

0

Τρεις μόλις μέρες πριν αφιχθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία όπου θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι Ρώσοι ρίχνουν «προειδοποιητικές βολές» στους Τούρκους με συγκεκαλυμμένο διπλωματικό τρόπο.
Σε άρθρο της που αναφέρεται στην επικείμενη επίσκεψη (Russia, Turkey: good relations in trade, lesser understanding in politics / Ρωσία, Τουρκία: Καλές εμπορικές σχέσεις, λιγότερη πολιτική κατανόηση), η «Φωνή της Ρωσίας» επαληθεύει τις εκτιμήσεις ότι η αναβολή της επίσκεψης το διήμερο 14-15 Οκτωβρίου δεν οφειλόταν σε πρόβλημα υγείας του Πούτιν, αλλά στο ότι οι δυο πλευρές δεν είχαν κατορθώσει να συμφωνήσουν σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα.

Ακόμα και να είχε πρόβλημα υγείας ο Ρώσος ηγέτης, σημασία έχει το πως χρησιμοποιείται το θέμα από ρωσικής πλευράς τις παραμονές της επίσκεψης…Το άρθρο επικεντρώνεται στις απόψεις Ρώσων αναλυτών – ειδικών, όπου προκύπτει και ο τίτλος του θέματος του ρωσικού μέσου. Το διμερές εμπόριο έχει ανέλθει στα 35 δισεκατομμύρια ετησίως με προοπτικές να φθάσει τα 100 ή ακόμα και τα 150 εκατομμύρια δολάρια, οπότε η εμπορική και η ενεργειακή συνεργασία θα τεθεί πρώτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Από εκεί και πέρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα. Θα συζητηθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με πρώτο το θέμα της Συρίας, με τη Ρωσία να προειδοποιεί εναντίον κάθε στρατιωτικής επέμβασης, ενώ ενστάσεις εγέρθηκαν και για το ζήτημα της ανάπτυξης ΝΑΤΟϊκών αντιαεροπορικών – αντιβαλλιστικών πυραύλων Patriot στην τουρκο-συριακή μεθόριο.
Το άρθρο κλείνει θυμίζοντας ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος για την Τουρκία και η Τουρκία ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος για τη Ρωσία. Διατυπώνει δε διπλωματικά την ευχή οι συγκυρίες να αποτρέψουν τους δυο ηγέτες να αφήσουν τις διμερείς σχέσεις να επιδεινωθούν…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top