GuidePedia

0

Στόχος του ΔΝΤ, όπου κι αν πάει, είναι να δεσμεύσει την κρατική περιουσία, όπως τα ακίνητα, τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας καθώς και τους φυσικούς πόρους. Δεν είναι τυχαίο που στις μέρες μας, γίνεται ντόρος για μεγάλα κοιτάσματα. Βάσει αριθμών μιλάμε για μεγάλο πλούτο. Στόχος να τον αρπάξουν μέσω του λεγόμενου Αγγλικού Δικαίου.
Ωστόσο η Ελλάδα, εφόσον παίξει σωστά τα χαρτιά της, είναι σε θέση να ελιχθεί επιτυχώς ανάμεσα στα συμφέροντα. Κλειδί σ’ αυτήν την κατεύθυνση είναι μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Ήδη στα πλαίσια εξισορρόπησης των δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να προχωρήσει το σχέδιο της Ευρώ-Μεσογειακής Ένωσης, ακολουθείται πολιτική αποδυνάμωσης της Τουρκίας, την οποία πολλοί κύκλοι στην Ουάσινγκτον αντιμετωπίζουν με δυσπιστία
Κινήσεις σ’ αυτήν την κατεύθυνση αποτελούν βέβαια το Κουρδικό αλλά και ο πρόσφατα δημιουργηθείς άξονας «Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ» για την εξαγωγή πετρελαίων και φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που δυσχεραίνει την θέση της Τουρκίας. Προκειμένου, τώρα, η Ελλάδα να εξασφαλίσει, ότι δεν θα ξεπουληθούν τα ελληνικά κοιτάσματα, οφείλει προσεκτικά και αθόρυβα να φέρει Ρωσία και Κίνα για επενδύσεις. Ούτως ή άλλως η ρωσική παρουσία στην περιοχή είναι de facto. Δεν είναι η Ελλάδα που έφερε τους Ρώσους, αλλά οι Ρώσοι που ήρθαν. Το ίδιο ισχύει για Κινέζους και Ευρωπαίους.
Η παρουσία πολλών δυνάμεων θα εξασφαλίσει

  • Ισορροπίες


  • Πολλά κέρδη για την Ελλάδα βάσει της αρχής των αμοιβαίων συμφερόντων


  • Κατοχύρωση του Αιγαίου και όχι μόνο (Γι’ αυτό κανείς δεν πρέπει να βιαστεί για… συνεκμετάλλευση).


  • Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική φέρεται να είναι στα σχέδια τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.
    Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για έλευση Αμερικανών, Ρώσων, Κινέζων κ.ο.κ. για επενδύσεις στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας σ’ αυτήν την περίπτωση μια ενεργή ουδετερότητα για την χώρα.
    Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην Λατινική Αμερική. Πέραν των συμφερόντων, οι Λατινοαμερικανοί υπήρξαν ανέκαθεν φιλέλληνες, τρέφοντας ιδιαίτερη συμπάθεια για την ελληνική ιστορία, κάτι που παίζει βαρύνοντα ρόλο στην διπλωματία. Εύστοχη η κίνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως εύστοχη ήταν και η ακόλουθη δήλωσή του: «Οι επαφές μας με τις πολιτειακές και πολιτικές αρχές της Βραζιλίας, της πέμπτης ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο επιβεβαιώνουν την αρχική μας εκτίμηση ότι η χώρα μπορεί να βρει ισχυρούς συμμάχους στη γεωπολιτική σκακιέρα αν χαράξει μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».
    Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, λοιπόν, κάτι που πριν λίγα χρόνια «χλευαζόταν» από τους «ειδικούς», που έβλεπαν και βλέπουν την Ελλάδα «ψωροκώσταινα». Απλά τώρα που έγινε αντικειμενικό πολιτικής ρητορικής στην Ελλάδα, προσαρμόστηκαν στο περιβάλλον σαν τους χαμαιλέοντες.
    Κίμων Γεωργακάκης, Πολιτικός Επιστήμων
    πηγή

    Δημοσίευση σχολίου

     
    Top