GuidePedia

2

Από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει και επισήμως η συζήτηση για το αν και πως μπορεί να τεθεί το κόμμα της Χρυσής Αυγής εκτός νόμου.

Η πρωτοβουλία που θα αναλάβει το ΠΑΣΟΚ, όπως ανακοίνωσε επισήμως σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της οργανωτικής συνδιάσκεψης του συνεδρίου αναμένεται να προκαλέσει πολλές συζητήσεις όχι μόνον πολιτικές αλλά και νομικές.
Ηδη, από την πρώτη στιγμή της εισόδου του ακροδεξιού κόμματος στη Βουλή το Μάιο του 2012, εκφράστηκαν επιφυλάξεις από πολλές πλευρές. Χαρακτηριστική ήταν η τότε δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο που είχε προειδοποιήσει: «Η Κομισιόν δε θα διστάσει να αναλάβει δράση εναντίον όσων παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.»
«Θα πρέπει να ορίσουμε τι συνιστά ένα νεοναζιστικό κόμμα και να δούμε τις εθνικές νομοθεσίες πάνω σε αυτό το θέμα», τόνισε κληθείς να σχολιάσει στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το ποσοστό που συγκέντρωσε η Χρυσή Αυγή στις ελληνικές εκλογές.
Όσον αφορά στο κοινοτικό δίκαιο, τόνισε, «η Επιτροπή δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλους τους μηχανισμούς που διαθέτει για να δράσει εναντίον όλων εκείνων οι οποίοι προσβάλλουν το κοινοτικό δίκαιο και τη θεμελιώδη χάρτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Με βάση αυτή τη σαφή επισήμανση και με όλα όσα ακολούθησαν τους μήνες που έχουν περάσει κινείται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος τη Δευτέρα θα παρουσιάσει δημοσίως την πρόταση που έχει καταρτίσει ειδική ομάδα νομικών και με την οποία αφενός θα επισημαίνεται η αντισυνταγματική δράση της Χρυσής Αυγής και αφετέρου θα ζητείται να κινηθούν οι νομικές διαδικασίες για να τεθεί εκτός νόμου,ως ένα ισχυρό μήνυμα της Ελληνικής Πολιτείας προς κάθε κατεύθυνση για την τήρηση της νομιμότητας και τη μη κατάλυση θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος.
Οκ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες για τις προθέσεις του έχει ενημερώσει έγκαιρα τόσο τον Πρωθυπουργό όσο και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, οι οποίοι του έχουν επιστήσει την προσοχή οι όποιες διαδικασίες και είναι σαφείς και επαρκώς τεκμηριωμένες.
Ο κ. Βενιζέλος πάντως έχει συνυπολογίσει και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, όπως αυτή της Καπα Research στο «Βήμα», όπου το 67,5% των ερωτωμένων συμφωνεί με την προοπτική να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή.
Αρωγοί επίσης των απόψεων αυτών έχουν σταθεί κατά καιρούς και άλλοι πολιτικοί όπως ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο βουλευτης της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης και ο πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος οι οποίοι έχουν επισημάνει δημοσίως την ανάγκη να κηρυχθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή.
Από την άλλη, στον αντίποδα εκφράζεται προβληματισμός για το πρακτικό αποτέλεσμα μιας τέτοιας ενέργειας και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι έτσι απλώς θα ενδυναμωθεί ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος και με ένα άλλο όνομα θα μπει στην επόμενη Βουλή με ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό. Και ως παράδειγμα φέρνουν το Ισλαμικό Κόμμα της Τουρκίας που μετά από αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις ήρθε τελικά στην εξουσία με τον πρωθυπουργό Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Από τη δική του πλευρά μάλιστα ο γραμματέας τη Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος έχει προαναγγείλει ότι μόλις κινηθούν οι διαδικασίες κατά της Χρυσής Αυγής θα ιδρυθεί νέο κόμμα. Ο Ηλίας Κασιδιάρης προχώρησε ακόμη περισσότερο λέγοντας ότι το όνομα του νέου κόμματος θα είναι Ελληνική Αυγή.
Αυτό, με δεδομένο ότι ακόμη κι αν το κόμμα τεθεί εκτός νόμου οι βουλευτές του δεν θα χάσουν τις έδρες τους απλώς, σύμφωνα με τους σκεπτικιστές δεν θα φέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Ορισμένοι από αυτούς δε αντιπροτείνουν συγκεκριμένες δράσεις πολιτικής και κοινωνικής αποδυνάμωσης της Χρυσής Αυγής και της ιδεολογίας της. Ως μικρό παράδειγμα φέρνουν μάλιστα το γεγονός ότι στη Γαλλία και την Ιταλία το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν μπλοκαριστεί οι ιστότοποι που έχουν αναφορά στη Χρυσή Αυγή και τη δράση της.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top