GuidePedia

0

Του Λ.ΛΥΓΟΥΡΙΩΤΗ

''Χοντρό'' και επικίνδυνο παιγνίδι για την στρατικοποίηση της περιοχής και με νέα, αναβαθμισμένα όπλα, έτοιμα για ανάφλεξη στα τουρκοσυριακά σύνορα , παίζει η Τουρκία ενδεχομένως με τις πλάτες άλλων.

'Έτσι, μετά τα Γερμανικά και Ολλανδικά Patriot που οδεύουν, όπου να 'ναι, στην ΝΑ Τουρκία, η Άγκυρα τώρα ζητά να εγκατασταθεί στην Τουρκία και το υπερσύγχρονο αερομεταφερόμενο σύστημα του στρατού των ΗΠΑ THAAD για αναχαίτιση σε μεγάλα ύψη -πέραν των ορίων της ατμόσφαιρας- πυραύλων μέσου βεληνεκούς! Με δυό λόγια το THAAD εχει σχεδιασθεί να αναχαιτίζει επερχόμενους πυραύλους σε μεγάλο ύψος κατά το τελικό στάδιο της τροχιάς προσέγγισης του στόχου.

Η Άγκυρα για να πετύχει την δημιουργία ''πυριτιδαποθήκης'' στην περιοχή όπως θέλει για δικούς της λόγους, εκμεταλλεύεται την εγκατασταση -στις αρχές του έτους- στην Μαλάτια Τουρκία του αμερικανικού ραντάρ AN/TPY-2 ( με συχνότητα λειτουργίας Χ) το οποίο αποτελεί μέρος του συστήματος αντιβαλλιστικής προστασίας THAAD ! Ενα ραντάρ, τόσο σημαντικό για την αντιβαλλιστική δομή των ΗΠΑ,που η Ρωσία έχει ουσιαστικά δημοσιοποιήσει την πρόθεση για στοχοποίησή του!

Χθές λοιπόν μερίδα του τουρκικού τύπου έγραψε το ...μενού που η Άγκυρα έχει θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τις ΗΠΑ, εκτός από τους πυραύλους Patriot: Έίναι, όπως ήδη γράψαμε τα ''ιπτάμενα ρανταρ'' AWACS , τον κατάπλου ενος πλοίου αποβατικών αποστολών και ως ...κερασάκι, τα THAAD ! Κατά τις εφημερίδες Σαμπάχ και Χουριέτ η Τουρκία πιέζει της ΗΠΑ για την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας μεγάλου υψομέτρου ( THAAD) και ότι για το θέμα αυτό ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Α. Νταβούτογλου έχει ζητήσει συνάντηση με την Αμερικανίδα ομόλογό του κ. Χίλαρυ Κλίντον, στην Γενεύη.

Να σημειωθεί ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν στο Πεδίο Βολής της αεροπορικής βάσης Χίκεμ στις νήσους της Χαβάης και παρακείμενες περιοχές του δυτικού τμήματος του Ειρηνικού Ωκεανού,τις μεγαλύτερες αντιβαλλιστικές ασκήσεις στην ιστορία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας με την συμμετοχή THAAD, Patriot (РАС-3) και -επί πλοίου - Aegis.Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων αναχαιτίστηκαν ταυτοχρόνως 5 βαλλιστικοί και τύπου cruise πύραυλοι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Αντιπυραυλικής Άμυνας του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Ένα έτος πριν, στις 5/10/2011, το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε ανακονώσει την επιτυχή ταυτόχρονη αναχαίτιση δύο πυραύλων-στόχων κατά την δοκιμή του αντιβαλλιστικού συστήματος THAAD (Terminal High Altitude Area Defense - Τερματική Μεγάλου Ύψους Άμυνα Περιοχής ). Ήταν η 12η δοκιμή του συστήματος απο την έναρξη του προγράμματος το 2005, και η 1η επιχειρησιακή βολή απο την αποδοχή του απο τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις, το 2008, και μάλιστα σε άσκηση μεγάλου βαθμού δυσκολίας. Ειδικοί αναφέρουν ότι ο πύραυλος (βάρος 900 κιλά, μήκος 6,17 μέτρα) δεν φέρει εκρηκτική κεφαλή αλλά βασίζεται στην ακριβή καθοδήγηση και υψηλή κινητική ενέργεια για να καταστρέψει τον επερχόμενο πύραυλο δια πρόσκρουσης κατά του στόχου. Η σύνθεση μιας αερομεταφερόμενης πυροβολαρχίας THAAD αποτελείται απο μονάδα ραντάρ δέσμης "Χ", κέντρο πληροφοριών μάχης και 6 τετραπλούς εκτοξευτήρες σε οχήματα.

Στον σταθμό ελέγχου του ραντάρ στην Μαλάτεια Toυρκίας , εκτός από τους Τούρκους, βρίσκεται και μία ομάδα Αμερικανών που χειρίζονται το σύστημα.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η Αγκυρα με την μεγιστοποίηση δήθεν απειλής στα σύνορά της από ...πυραύλους της Συρίας ουσιαστικά στήνουν την ''γεφυρα'' για να εγκαταστήσει η Ουάσιγκτον την ''αντιβαλλιστική ομπρέλα'' της τόσο κοντα στο Ιραν όσο και κοντα στην Ρωσία.Και ένα σημαντικό βήμα είναι τα THAAD!
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top