GuidePedia

0

Ένταση έχει δημιουργηθεί μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας  για το πρόγραμμα του κατασκοπευτικού δορυφόρου  Göktürk-1 που ακόμα κατασκευάζεται.  Το Ισραήλ πιέζει  την γαλλική εταιρεία που δουλεύει στο πρόγραμμα αυτό να αποτρέψει την ικανότητα του δορυφόρου  να παίρνει φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης από την περιοχή του Ισραήλ.  Το Ισραήλ είναι προμηθευτής κάποιων σημαντικών ηλεκτρονικών   εξαρτημάτων που η γαλλική εταιρεία Thales  χρησιμοποιεί στην κατασκευή του δορυφόρου, επισημαίνεται στην σημερινή Ζαμάν.
Αναφέρεται ακόμα ότι η Τουρκία ζήτησε από τη γαλλική εταιρεία να αποδείξει προκαταβολικά τις δυνατότητες του δορυφόρου. Η εταιρεία αρχικά αντέδρασε αρνητικά , αλλά όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα,αναθεώρησε τη στάση της όταν η Τουρκία αρνήθηκε να προχωρήσει σε πληρωμές αν πρώτα δεν λάβει εγγυήσεις για τις δυνατότητες του δορυφόρου.
Η εκτόξευση του δορυφόρου που είχε προγραμματιστεί για το τέλος του 2013, θα καθυστερήσει για περίπου ένα χρόνο λόγω αυτών των επιπλοκών, αναφέρει το ρεπορτάζ.

 Φίλτρα εικόνων

Το θέμα προϋπήρξε  της   πρόσφατης επιτυχούς εκτόξευσης από βάση στην Κίνα του δορυφόρου Göktürk-2 και την είσοδό του σε τροχιά. Στον Νο 2 δορυφόρο εγχώριας παραγωγής έχουν βελτιωθεί ορισμένα συστήματά του, αλλά και πάλι είναι ατελή και αυτό είναι το θέμα της συζήτησης που έχει αναπτυχθεί και απασχολεί την τουρκική κυβέρνηση. Το Ισραήλ έχει εντείνει την άσκηση πιέσεων προς τη γαλλική εταιρεία που κατασκεύασε τον τουρκικό δορυφόρο Göktürk-1, προκειμένου να είναι σε θέση να μην λαμβάνει εικόνες του ισραηλινού εδάφους η Τουρκία, ενώ η τελευταία επέμενε, πριν από την έναρξή του, προς την εταιρεία, ο δορυφόρος να παίρνει εικόνες από όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ.

Το Ισραήλ το οποίο πωλεί μερικά από τα κομμάτια, του συστήματος της δορυφορικής ηλεκτρο-οπτικής κάμερας στη γαλλική ηλεκτρονική εταιρεία Thales, (η εταιρεία η οποία κατασκεύασε το Göktürk-2), προσπαθεί να πιέσει την Thales να αποτρέψει την Τουρκία από τη λήψη φωτογραφιών της περιοχής του Ισραήλ από το δορυφόρο Göktürk-1.

Αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Άμυνας έχουν οργανώσει μια σειρά επαφών με τη γαλλική εταιρεία ζητώντας να προωθήσουν ότι η Τουρκία θέλει να βλέπει όλες τις εικόνες από οποιοδήποτε έδαφος με το δορυφόρο πριν μπει ακόμη σε λειτουργία.

Προκαταβολικές εγγυήσεις

Μιλώντας στην εφημερίδα Ζαμάν με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ο δορυφόρος να εκτοξευθεί, αν δεν υπάρξει εγγύηση ότι θα έχει εικόνες από κάθε περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του ισραηλινού εδάφους.«Οι λεκτικές υποσχέσεις δεν σημαίνουν τίποτε σε αυτό το είδος του έργου. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να επιστρέψει ο δορυφόρος όταν μπει σε τροχιά. Η Γαλλία πρέπει να το προωθήσει αυτό σε εμάς», είπε ο αξιωματούχος.

Στο μεταξύ ο  Göktürk-2 είναι ο πρώτος εθνικός υψηλής ευκρίνειας δορυφόρος παρατηρητής του εδάφους της γης και έχει παραχθεί από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Έρευνας της Τουρκίας(TÜBİTAK) και της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας (TUSAŞ).

Ο δορυφόρος Göktürk-2, έχει ανάλυση 2,5 μέτρα και αναφέρεται ότι θα χρησιμοποιηθεί για επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και άλλα θεσμικά όργανα που απαιτούν δορυφορικές εικόνες για τη γεωργία, τις μεταφορές και την αστική ανάπτυξη.Ο Göktürk-1 θα χρησιμοποιηθεί και  για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Σε  ρεπορτάζ της Μιλιέτ - με τίτλο- «Το Ισραήλ προσπαθεί να τυφλώσει τον τουρκικό δορυφόρο Göktürk 2».-κάνει λόγο για εν εξελίξει  ψυχρό πόλεμο  στο ''τρίγωνο''  Άγκυρα-Παρίσι-Τελ Αβίβ για τον δορυφόρο Göktürk-1 .
Κατά το ρεπορτάζ  ήρθαν αντιμέτωπες η Τουρκία και η Γαλλία (που είναι η χώρα όπου κατασκευάζεται ο δορυφόρος Göktürk-1), ο οποίος είναι ακόμα πιο εξελιγμένης τεχνολογίας από το Göktürk-2 που εκτοξεύτηκε πριν από μερικές μέρες. Σύμφωνα λοιπόν με την  εφημερίδα Μιλιέτ, κάποια κρίσιμα τμήματα του συστήματος παρακολούθησης του δορυφόρου Göktürk-1 που αγοράστηκαν από το Ισραήλ, πουλήθηκαν στην Γαλλική εταιρεία με προϋπόθεση να τυφλώνεται όταν φτάνει πάνω από το Ισραήλ. Μετά από αυτές τις πληροφορίες που έλαβε η Τουρκία, ζήτησε από την Γαλλία πριν την εκτόξευση του δορυφόρου να τις αποδείξει πως θα λαμβάνει εικόνες από όλες τις περιοχές που επιθυμεί και η εκτόξευση να πραγματοποιηθεί από μια παγκοσμίως γνωστή και έμπειρη εταιρεία..
Η ''προϊστορία'' με την ιταλική Telespazio
Το όλο θέμα με τον  Göktürk-1 έχει ξεκινήσει από το 2009 όταν  η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τον ιταλική εταιρία Telespazio για  τον πρώτο κατασκοπευτικό δορυφόρο της Τουρκίας. Στον διαγωνισμό μετείχε και το Ισραήλ με την ΙΑΙ, αλλά όταν εξ αρχής έθεσαν όρο ¨ο δορυφόρος να μην απεικονίζει τα εδάφη μας¨. τότε η Τουρκία έθεσε εκτός διαγωνισμού την ΙΑΙ. Το Ισραήλ θέτοντας όρο να μην απεικονίζονται τα εδάφη του, πάλι προκάλεσε κρίση. Το Ισραήλ μη παρέχοντας στην ιταλική εταιρία που κέρδισε τον διαγωνισμό τα κρίσιμα τμήματα της ηλεκτροπτικής κάμερα, άρχισε την παρεμπόδιση του αξίας  270 εκ. ευρώ σχεδίου.

Η ιταλική εταιρία Telespazio άρχισε  την κατασκευή του δορυφόρου, αλλά για την προμήθεια των κρίσιμων για την απεικόνιση και συλλογή πληροφοριών κομματιών της ηλεκτροπτικής κάμερας απευθύνθηκε στο Ισραήλ όπου βρίσκονται οι καλύτερες εταιρίες στον τομέα των ηλεκτροπτικών. Το Ισραήλ δέχτηκε να τα δώσει  υπό τον όρο ο  Göktürk να μην μπορεί να απεικονίζει τα εδάφη του.

Το αίτημα αυτό δυσκόλεψε  την Ιταλία, ενώ προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην τουρκική πλευρά. Και ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες για την να ξεπεραστεί το πρόβλημα, λόγω αυτής της κρίσης το σχέδιο δεν φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί στην προβλεπόμενη ημερομηνία. Όμως σημαντικός εταίρος της ιταλικής εταιρίας που πήρε τον διαγωνισμό είναι και ο γαλλικός αμυντικός κολοσσός Thales. Η εταιρία αυτή φέρεται να έχει δώσει μια γενική δέσμευση προς το Ισραήλ πως οι δορυφόροι που θα παραγάγουμε δεν θα μπορούν να απεικονίζουν τα ισραηλινά εδάφη.Αν το Ισραήλ δεν δώσει αυτά τα κρίσιμα για την απεικόνιση τεμάχια υψηλής τεχνολογίας τότε το σχέδιο μπαίνει σε αδιέξοδο...

Οι Τούρκοι  συνεργάτες του κύριου ανάδοχου ιταλικής Telespazio είναι οι εταιρίες Ασελσάν, TÜBİTAK και το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Ηλεκτρονικής και Κρυπτογράφησης( UEKAE). Οι εικόνες που θα παρέχονται από τον δορυφόρο Göktürk θα πωλούνται και στην διεθνή αγορά.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top