GuidePedia

0



Yψηλής πολιτικής σημασίας εκτιμούμε πως θα είναι η επόμενη ελληνο-ισραηλινή στρατιωτική άσκηση, που θα ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου. Την θεωρούμε σημαντική γιατί θα γίνει -επιτέλους- στις περιοχές της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ, νοτίως της Ρόδου και ανατολικά του Καστελόριζου και θα φτάνει μέχρι το απώτατο νοτιοανατολικό όριο του FIR Αθηνών, ''βλέποντας'' Πάφο. Το πολιτικά σημαντικό είναι πως το Ισραήλ αναγνωρίζει την αποκλειστική ελληνική δικαιοδοσία σε αυτή την περιοχή, κάτι που ισχυροποιεί τις ελληνικές θέσεις κόντρα στην τουρκική επιδρομικότητα. Αρκεί η Αθήνα να μην ακολουθήσει τον γνώριμο δρόμο της υποχώρησης, στις πιέσεις που είμαστε σίγουροι πως ασκούνται. 
Η ελληνική πολεμική αεροπορία θα μετάσχει με 10-15 συνολικά αεροσκάφη, μεταξύ αυτών και F-16 Block 52+ από την 115 ΠΜ.

Το ερώτημα είναι γνωστό ήδη: Πως θα αντιδράσουν οι Τούρκοι; Η τουρκική αεροπορία στο παρελθόν, εκμεταλλευόμενη την εγγύτητα των βάσεων της με την περιοχή, έχει επιχειρήσει να "κλειδώσει'' τα ελληνικά μαχητικά που πετάνε σε αποστολές κοντά στο Καστελόριζο ή ανατολικά του.
Επιμένουμε -καχύποπτοι γαρ από την πικρή πείρα του παρελθόντος- στο να ολοκληρωθεί η άσκηση και να παγιωθεί μια βήμα βήμα επιστροφή της Ελλάδος στα κυπριακά ύδατα και όχι μόνο...

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top