GuidePedia

0

του Ισμαήλ Σαμπαχατίν
Oι ξένες δυνάμεις που προσφέρουν οικονομική βοήθεια στη ''Βόρεια Κύπρο'' ή στους Τουρκοκύπριους, το κάνουν από τέσσερα διαφορετικά κανάλια. Ένα από αυτά είναι η ΕΕ, και τα άλλα τα UNDP, UNOPS, USAID. Η Ευρωπαική Ένωση, στα πλαίσια του κανονισμού οικονομικής βοήθειας προς τους Τουρκοκύπριους, χρηματοδοτεί σχέδια που πρέπει να τυγχάνουν της έγκρισης της ελληνοκυπριακής Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα UNDP και UNOPS ελέγχονται έμμεσα από τις ΗΠΑ ενώ η USΑID άμεσα.  Για την έγκριση κάθε τέτοιας βοήθειας, η ελληνοκυπριακή πλευρά θέτει όρους:
1. Τα σχέδια δεν θα αποσκοπούν στην πρόοδο, ενίσχυση και εδραίωση της ''Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου'' ΤΔΒΚ).
2. Κατά την προετοιμασία των σχεδίων δεν θα έχουν λόγο το κράτος, τα τμήματα και οι Αρχές της ΤΔΒΚ
και ούτε θα χρησιμοποιηθούν σύμβολα και η σημαία της ΤΔΒΚ.
3. Τα σχέδια θα εξυπηρετούν την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων και την ίδρυση της Ενωμένης
Κύπρου.
4. Τα σχέδια δεν θα πρέπει να υλοποιηθούν πάνω σε ελληνοκυπριακές περιουσίες.
5. Τα σχέδια δεν θα πρέπει να καλύπτουν περιοχές και χωριά όπου διαμένουν άτομα εκ Τουρκίας (σ.σ. εννοεί τους εποίκους).
6. Κατά προτίμηση τα σχέδια θα πρέπει να αφορούν τη χριστιανική-ελληνική πολιτιστική κληρονομιά που
βρίσκεται στο βορρά, όπως εκκλησίες, μονές, νεκροταφεία, προστασία κάστρων κτλ.
Οι Ελληνοκύπριοι εξετάζουν τα σχέδια στη βάση των παραπάνω και στη συνέχεια τα εγκρίνουν. Στόχος των όρων αυτών είναι να μη λαμβάνεται υπόψη η κυριαρχία της ΤΔΒΚ, είναι η προσπάθεια της επικυριαρχίας των Ελληνοκυπρίων στο βορρά και η απόδειξη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο κυρίαρχο κράτος και στο βορρά.
Δυστυχώς όλες οι κατά καιρούς ''κυβερνήσεις'', αποβλέποντας στα κονδύλια, συνέτειναν στο να καταπατηθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο η κυριαρχία της ΤΔΒΚ, να μη λαμβάνεται υπόψη το ''κράτος μας'' και να υλοποιούνται τα σχέδια μόνο μετά την έγκριση των Ελληνοκυπρίων. Η ενέργεια αυτή αντιβαίνει τον όρκο των βουλευτών ενώ προσβάλλει την αξιοπρέπεια του τουρκοκυπριακού λαού και επίσης ενισχύει τη διαπραγματευτική ικανότητα των Ελληνοκυπρίων στο τραπέζι των συνομιλιών.
Η αρμενική μονή ανακαινίστηκε με βοήθεια των ΗΠΑ, UNDP, USAID με αίτημα τη παραχώρησή της στους Αρμενίους για θρησκευτικές τελετές. Η Ένωση Τουρκοκυπρίων εργολάβων κατήγγειλε ότι η UNDP προγραμματίζει να αναθέσει την αναστήλωση του πύργου του Οθέλλου σε Ισπανό μηχανικό. Οι Τουρκοκύπριοι εργολάβοι απειλούν να μποϊκοτάρουν όλα τα σχέδια της UNDP και ότι θα παρεμποδίσουν
την ανάληψη εργασιών από αλλαδαπές εταιρείες.
Δεν είναι μόνο τα προαναφερθέντα που καταπατούν την κυριαρχία μας. Εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ κονδύλια της ΕΕ, των ΗΠΑ, των USAID, UNDP, UNOPS παραχωρούνται σε κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις ή σε κόμματα–ταμπέλες.Το σύνολο των οργανώσεων αυτών στρέφεται κατά της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ και κάποιες εργάζονται ως πεπτοφαλαγγίτες ξένων δυνάμεων.
''Volkan''

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top