GuidePedia

0

Εφόσον επικυρωθεί και από τους βουλευτές της κάτω Βουλής, τότε η Γερμανία θα στείλει 400 οπλίτες και δύο συστοιχίες πυραύλων Πάτριοτ στην Τουρκία, ώστε να την προστατέψει από ενδεχόμενη συριακή απειλή.
Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε ωστόσο την αποστολή - που θα τελεί υπό διοίκηση του ΝΑΤΟ - και περιμένει το πράσινο φως της κάτω Βουλής, καθώς οι αποφάσεις για τον στρατό εξαρτώνται από την έγκρισή της.
Πάντως η ψηφοφορία, η οποία προβλέπεται να διεξαχθεί μεταξύ 12ης και 14ης Δεκεμβρίου, πρόκειται να αποδειχθεί απλώς μία τυπικότητα, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχουν αφήσει να εννοηθεί πως θα ψηφίσουν «ναι», μαζί με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ. Ο Γερμανός υπουργός Αμύνης Τόμας ντε Μεζιέρ εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «οι τοποθεσίες που θα αναπτυχθούν οι συστοιχίες, δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί». «Είναι μία σοβαρή απόφαση απέναντι σε μία κρίσιμη κατάσταση, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο», σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος συμμετείχε στην συνέντευξη Τύπου. «Εξαιτίας της σύγκρουσης στη Συρία υπήρξαν ήδη νεκροί στην Τουρκία», υπενθύμισε ο ίδιος, αναφερόμενους στους χωρικούς που είχαν χάσει τη ζωή τους σε παραμεθόρια περιοχή από οβίδες προερχόμενες από τη Συρία, «και είναι φυσιολογικό και δίκαιο να επιθυμεί η Τουρκία να εξοπλιστεί απέναντι στο καθεστώς αυτό, που μπορεί κάλλιστα να καταφύγει σε μέτρα που θα προκαλούσαν ανάφλεξη» στην περιοχή. Οι Πάτριοτ «δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να εξυπηρετήσουν την εγκατάσταση, ή την επίβλεψη μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το συριακό έδαφος» εξήγησε από την πλευρά του ο υπουργός Αμύνης. Οι δύο υπουργοί τόνισαν την αμυντική διάσταση της γερμανικής συνεισφοράς, αποβλέποντας κυρίως να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη της χώρας, η οποία δεν βλέπει ευνοϊκά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, είτε πρόκειται για την Τουρκία, το Αφγανιστάν, είτε αλλού. Το χρονοδιάγραμμα της αποστολής των πυραύλων προγραμματίστηκε να έχει ολοκληρωθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2014, όμως «έχουμε την πιθανότητα, εάν οι περιστάσεις το επιτρέψουν, να τερματίσουμε αυτήν την επέμβαση νωρίτερα από την ημερομηνία αυτή», επισήμανε ο ντε Μεζιέρ. «Ποτέ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι είναι ικανό να πράξει ένα καθεστώς υπό κατάρρευση. Ιδού γιατί είναι φυσικό να θέλουμε να δράσουμε προληπτικά», πρόσθεσε ο Βέστερβελε, διευκρινίζοντας απόλυτα πως «μία (πιθανή) επέμβαση εντός της Συρίας δεν συνδέεται σε καμία με την αποστολή αυτή». Όσον αφορά την ανησυχία που διακατέχει πολλές δυτικές χώρες για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει η Δαμασκός χημικά όπλα, ο ντε Μεζιέρ εξέφρασε τη γνώμη πως «η Συρία όντως κατέχει όπλα αυτού του τύπου. Όμως δεν έχουμε εντοπίσει πρόθεση της συριακής κυβέρνησης, αλλά έχει τη δυνατότητα. Η αποτρεπτική διάσταση (των Πάτριοτ) θα πρέπει να συμβάλει ώστε αυτή η δυνατότητα να μην μεταφρασθεί σε θέληση». Για τον Βέστερβέλε, η χρήση χημικών όπλων δεν αποτελεί «μία κόκκινη γραμμή που έχει χαράξει το ΝΑΤΟ, ή οι Δυτικοί, αποτελεί μία κόκκινη γραμμή για το σύνολο της διεθνούς κοινότητας». «Και εάν χρησιμοποιηθούν αυτά τα χημικά όπλα, δεν χωρεί αμφιβολία πως αυτό θα δημιουργήσει μία νέα κατάσταση στον ΟΗΕ κι ακόμη κι η Ρωσία, όπως κι η Κίνα θα ανασκευάσουν τη θέση τους», πρόσθεσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top