GuidePedia

0

Τη μόνιμη ανάπτυξη δύο μειζόνων σχηματισμών στην διασυνοριακή γραμμή της Ρωσίας με τη Νορβηγία αποφάσισε το αρχηγείο του ρωσικού Στόλου της βόρειας Θάλασσας. Πιο συγκεκριμένα οι σχηματισμοί πρόκειται να αναπτυχθούν στην περιοχή της περιφέρειας Petchenga 30 χλμ. από τα νορβηγικά σύνορα και 110 χλμ. περίπου βόρεια και δυτικά από το Murmansk.
Οι σχηματισμοί σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες είναι δύναμης μεραρχίας και αφορούν την 200η Μηχανοκίνητη Μεραρχία συν ακόμη μια μηχανοκίνητη μεραρχία που δεν έχει γίνει γνωστό πια θα είναι.
Η ανάπτυξη της 200η Μηχανοκίνητης Μεραρχίας ολοκληρώθηκε και από την 1η Δεκεμβρίου υπάγεται πλέον απευθείας στη διοίκηση του διοικητού του βόρειου Στόλου ναυάρχου Vladimir Korolev. Η ανάπτ6υξη αυτή δυνάμεων στην περιοχή και τόσο κοντά στα νορβηγικά αλλά και στα φινλανδικά σύνορα είναι σημαντική όχι μόνο την άποψη της δύναμης των σχηματισμών και στο που αυτοί αναπτύσσονται αλλά και στην εσωτερική διάρθρωση των μεραρχιών αυτών.

Ο διοικητής του ρωσικού Στόλου της Β. Θάλασσας αντιναύαρχος Vladimir Korolev στις διαταγές του οποίου βρίσκεται από την 1η Δεκεμβρίου η 200η Μ/Κ μεραρχία
Έτσι η 200η Μηχανοκίνητη Μεραρχία –η οποία και θα αναπτυχθεί πρώτα στην περιοχή- αποτελείται όχι μόνο από πεζοπόρα τμήματα αλλά και από μονάδες άμυνας ακτών με πυραύλους εδάφους-επιφανείας, μονάδες πυροβολικού, αερομεταφερόμενο πεζικό και ελαφρά τεθωρακισμένες δυνάμεις με σημαντικό αριθμό ρωσικών ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ. Οι δυνάμεις εδάφους της διοίκησης του Στόλου της βόρειας Θάλασσας βάσει της νέας αναδιάρθρωσης δυνάμεων στην περιοχή πρόκειται να ενταχθούν στην διοίκηση της 200ης Μεραρχίας, παρέχοντας στον συγκεκριμένο πολυσχιδή στρατιωτικό σχηματισμός και δυνατότητες εκτέλεσης αποβατικών επιχειρήσεων.
Ειδικά το τελευταίο της ένταξης δηλαδή στην 200η Μεραρχία των δυνάμεων Πεζοναυτών του Στόλου της βόρειας Θάλασσας είναι ενδεικτικό της γενικής αποστολής της Μεραρχίας η οποία επεκτείνεται μέχρι και σε αποστολές προβολής ισχύος και εκτέλεσης επιχειρήσεων μακριά από την περιοχή όπου εδρεύει και σε θαλάσσιες περιοχές οι οποίες βρίσκονται εκτός των ρωσικών εθνικών υδάτων.
Όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές η κίνηση αυτή της Ρωσίας είναι δύσκολο να ερμηνευθεί καθώς δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα κάποια απειλή για τα ρωσικά συμφέρονται στον βόρειο Αρκτικό Ωκεανό που να δικαιολογεί την μετακίνηση ενός τόσο μεγάλου σχηματισμού στην περιοχή.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχει κατά καιρούς εκφράσει τις ρωσικές ανησυχίες για τα ρωσικά συμφέροντα στον Αρκτικό αλλά δεν έχει διευκρινίσει ποιες μπορεί να είναι οι απειλές αυτές/
Να σημειωθεί πως η Νορβηγία πάντως είναι μέλος του ΝΑΤΟ και μάλιστα τον περασμένο Μάρτιο και πιο συγκεκριμένα μεταξύ 12 και 21 η βορειοατλαντική συμμαχία είχε διεξάγει τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή με την επωνυμία ¨»Ψυχρή Απάντηση» “Cold Response 2012” όπου εκτός της Νορβηγίας και των ΗΠΑ είχαν συμμετάσχει ακόμη 13 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή 16.300 ατόμων.
Η Ρωσία ποτέ δεν είδε με «καλό μάτι» τις συγκεκριμένες ασκήσεις στον Αρκτικό Κύκλο και που αφορούσαν επιχειρήσεις σε αέρα, θάλασσα και έδαφος και από ότι φαίνεται πως έφτασε η ώρα να δώσει και η ίδια τη δική της «ψυχρή απάντηση» στο ΝΑΤΟ.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top