GuidePedia

0

Η ελληνοϊσραηλινή άσκηση ελικοπτέρων (συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς τρία επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64Α+ Αpache του 1ου Τάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων (TEEΠ) της Αεροπορίας Στρατού και AH-64D Apache και UH-60Α/L Black Hawk της ισραηλινής Αεροπορίας) φαίνεται ότι είχε πολύ πιο ευρύ αντικείμενο απ'ότι αρχικά είχε διαρρεύσει:
Σύμφωνα με πληροφορίες συμμετείχε και ένα ελικόπτερο Super Puma της ΠΑ, καθώς και το τμήμα της 31 ΜΕΕ (Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων) της Αεροπορίας, η συμμετοχή του οποίου βέβαια ταιριάζει απόλυτα με τον χαρακτήρα των ακσήσεων που αχικά διέρρευσαν (βασικά CSAR-έρευνα και διάσωση μάχης), αλλά μάλλον η ΠΑ είχε κι άλλο ρόλο. Το defencenet.gr αποκάλυψε την Παρασκευή το βράδυ την άσκηση και σημειώναμε ότι υπήρχε πληροφόρηση για πολύ ανώτερου επιπέδου ασκήσεις πέρα από τις απλές CSAR, μεταξύ των πλευρών (την άσκηση την οργάνωσε ο Στρατός, πάντως).
Γιατί φαίνεται ότι τα ισραηλινά Apache δεν περιορίστηκαν μόνο σε ασκήσεις CSAR: Το Καστέλλι (133 Σμηναρχία Μάχης) απέχει ελάχιστα από την 126 Σμηναρχία Μάχης στο Ηράκλειο, όπου εδρεύει ο βασικός ... "πονοκέφαλος" των Ισραηλινών σε περίπτωση επίθεσης στο Ιράν: Τα SHORADS Tor-M1, τα οποία προστατεύουν το Α/Α σύστημα μεγάλου βεληνεκούς S-300PMU1!
Πόσο πιθανό είναι τα ισραηλινά ελικόπτερα να έκαναν άσκηση σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από τα δύο αυτά συστήματα και να μην ... μπήκαν στο πειρασμό (κατόπιν αποδοχής, φυσικά, από την ελληνική πλευρά σχετικού αιτήματος) να δοκιμάσουν τις δυνατότητες ή ακόμα και να τεστάρουν τα δύο Α/Α συστήματα σε συνθήκες πραγματικής άσκησης;
Άλλωστε ένα από τα σενάρια αεροπορικής επίθεσης κατά του Ιράν, αναφέρει ότι θα προηγηθούν τα AH-64D Apache για να προχωρήσουν σε καταστολή της ιρανικής αεράμυνας, της οποίας το πιο σύγχρονο κομμάτων είναι οι Tor-M1. Ακόμα και για τους S-300 οι Ισραηλινοί δεν θα έλεγαν όχι, να δοκιμάσουν την ικανότητά τους -κάθε άλλο - έστω και αν η Ρωσία αρνήθηκε να πουλήσει τελικά το σύστημα στο Ιράν.
Υπάρχει σχετική πληροφορία ότι έγινε τέτοια άσκηση, δηλαδή προσομοίωση διείσδυσης των ισραηλινών ελικοπτέρων στους τομείς των Tor-M1, αλλά η Αεροπορία - φυσικά - το διαψεύδει, αφού κάτι τέτοιο σημαίνει ότι τα συστήματα ESM των Apache μπορεί να έχουν συγκεντρώσει στοιχεία για τα Tor-M1, ενέργεια σαφώς μη επιτρεπτή.
Άλλωστε, γιατί έγινε η άσκηση στο συγκεκριμένο μέρος; Ακριβώς δίπλα από τις ρωσικές συστοιχίες; Σε μια περιοχή που δεν πλησιάζει "ούτε κουνούπι" χωρίς άδεια, πόσο μάλλον ισραηλινά επιθετικά και CSAR ελικόπτερα, εξοπλισμένα με προηγμένους αισθητήρες συλλογής πληροφοριών; Να σημειώσουμε ότι πριν δύο χρόνια την τελευταία στιγμή οι Ρώσοι εμπόδισαν την αποστολή ενός συστήματος Tor-M1 από την Κύπρο στο Ισραήλ για "αξιολόγηση"...

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top