GuidePedia

0

Το πρώτο τουρκικό δορυφορικό σύστημα συλλογής πληροφοριών Gokturk θα τεθεί σε τροχιά το 2012, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Τayyip Erdogan σε βουλευτές του κόμματός του. Ο δορυφόρος Gokturk κατασκευάζεται από την τουρκική εταιρεία ηλεκτρονικών συστημάτων Aselsan σε συνεργασία με την Telespazio της Finmeccanica. Το κόστος του υπολογίζεται σε 250 εκατ. ευρώ και θα καλύπτει τις ανάγκες του τουρκικού Γενικού Επιτελείου και της ΜΙΤ. Θα βρίσκεται σε ύψος 65 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης και θα αποτελείται από έξι δορυφόρους καλύπτοντας την περιοχή από το Ιόνιο έως την Κεντρική Ασία.

Ο Gokturk θα μεταδίδει υψηλής ευκρίνειας εικόνες για την κίνηση αντικειμένων μικρότερων του ενός τετραγωνικού μέτρου. Σύμφωνα με τον Εrdogan, ο δορυφόρος θα χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και της λαθρομετανάστευσης, ενώ αναμένεται να μειώσει την εξάρτηση της Τουρκίας από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ όσον αφορά στις επιχειρήσεις της χώρας κατά των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, η Τουρκία είναι έτοιμη από τη βάση Μπαϊκονούρ στη νοτιοδυτική Ρωσία, κοντά στα σύνορα με το Καζαχστάν, για την εκτόξευση του Rasat, του πρώτου στρατιωτικού δορυφόρου παρατήρησης, αποκλειστικά κρατικής χρηματοδότησης, που σχεδίασαν και κατασκεύασαν Τούρκοι μηχανικοί του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών.
Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Φεβρουαρίου 2001 το τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε την ίδρυση Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας, μετά από εισήγηση των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία θα υπάγεται στον Πρωθυπουργό.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top