GuidePedia

0


Badia Benjelloun, Επιτροπή Valmy (France)


Οι εκτός θάλασσας γαίες παντρεύονται.
Η γραμμή προβολής τους στο βυθό της θάλασσας φανερώσει την αργή μετακίνηση των ηπείρων ως αποτέλεσμα της ατελείωτης δίνης του ίδιου του γαλάζιου πορτοκαλιού.
Στη κούρσα που επαναλαμβάνεται κάθε μέρα, σκίζει τη λεπτή επιδερμίδα του.
Αφήνοντας την ανατολή του, η δύση καταλήγει να ενώσει τον πόλο της στα ανατολικά για να επιτευχθεί όχι η αρχική ενότητα, αλλά μια άλλη διαφορετική συνέχεια.

Μια γέννηση, ένα πεπρωμένο.



Στα τέλη του 2009, η οικονομική οντότητα Hong Kong Shangaï Bank Corporation (HSBC) ανακοίνωσε ότι θα εγκαταστήσει την έδρα της στο Χονγκ Κονγκ, μετά από μια έκλειψη που κράτησε λίγο, προσβλέποντας από το 1993 την επαναφορά της πόλης στη Λαϊκή Κίνα το 1997.

Η απόφαση για την μετεγκατάσταση της στην αρχική της θέση  αντανακλά την αποφασιστικότητα της τράπεζας να αγκιστρωθεί στις ασιατικές αναδυόμενες οικονομίες οι οποίες παραμένουν, παρά την παγκόσμια ύφεση, οι πιο δυναμικές. Το παγκόσμιου ΑΕΠ εξακολουθεί να οφείλει, ακόμα το 2015, το 25% της ανόδου του στην κινεζική ατμομηχανή.

Η πίστη της HSBC δεν περιορίζεται στην επιστροφή της στην αρχική γεωγραφική της θέση.

Ένας Σκωτσέζος την είχε ιδρύσει το 1865 στον απόηχο των δύο πολέμων του οπίου από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά της Κίνας (1839-1842) και (1856-1860), στο τέλος του οποίου η Κίνα αναγκάστηκε να δεχτεί δια της βίας την εισαγωγή των ναρκωτικών που προέρχονται από το λουλούδι παπαρούνα από την Ινδία η οποία είχε ήδη υποταχθεί στην αγγλοσαξονική αυτοκρατορία. Το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας του Thomas Sutherland, εμπορικής και τραπεζικής, συνδεόταν με το εμπόριο του οπίου, που αντιπροσώπευε το 70% της εμπορικής κίνησης του λιμανιού του Χονγκ Κονγκ.

Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, μια από τις κορυφαίες παγκόσμιες ιδιωτικές τράπεζες, δεν παρέκκλινε ποτέ από τον αρχικό σκοπό του. Αλλά έπρεπε να περιμένουμε μέχρι το 2015 για να ομολογήσει η τράπεζα μια τεράστια κίνηση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Μετρητά μεταφέρονταν από την Κολομβία και το Μεξικό σε τεθωρακισμένα οχήματα και αεροσκάφη προς τη θυγατρική της στις ΗΠΑ. Πλήρωσε ένα μικρό πρόστιμο ύψους 1,9 δισ που καταβλήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, του οποίου οι ερευνητές υπεύθυνοι για την εφαρμογή του νόμου για τη καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος δεν θα μπορούσαν αξιοπρεπώς να επιβάλλουν ένα μικρότερο πρόστιμο.

Όλη η αλυσίδα κέρδισε, εκτός από τους παραγωγούς κοκαΐνης  και τον τελικό καταναλωτή.

Είναι αλήθεια ότι το να τιμωρηθεί εκτός μέτρου αυτή η πρακτική θα έβαζε σε κίνδυνο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών κατά των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος ανέφερε ήδη το 2009 ότι τα κεφάλαια διατραπεζικού δανεισμού προέρχονταν από τη διακίνηση ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος. Χωρίς αυτή την σημαντική συμβολή στη χρηματική ροή που ποτίζει την παγκόσμια οικονομία, το δευτερεύον χαμηλό στην κρίση των ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ θα είχε εξαφανίσει με πτώχευσεις, αν όχι όλες, τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος των μεγάλων τραπεζών.

Ο προσανατολισμός.

Το «εκπολιτιστικό βάρος του λευκού ανθρώπου» είχε οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια πορεία ταλαντευόμενης κίνησης με αδιάκοπα αλέ ρετούρ προς την Ανατολή του, την Ινδία. Τα πάντα οργανώθηκαν γύρω από μια ιστορία κουρελιών. Μια σκέτη και απλή λεηλασία εμπλουτίσε την Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών η οποία έπιανε με πάμφθηνή τιμή την παραγωγή των βιοτεχνών της κλωστοϋφαντουργίας. Το κέρδος αυτό τροφοδότησε την εκβιομηχάνιση των Βρετανικών Νήσων ή οποία με αντίστροφη επίδραση στραγγάλισε τη τοπική οικονομία χύνοντας εκεί τα βαμβακερά της (αμερικανικά και μετά αιγυπτιακά) με υφάσματα από βιομηχανοποιημένα υφαντουργεία.

Μετά το Munshi της βασίλισσας Βικτορία, Mohamed Abdel Karim , το Λονδίνο ινδιανοποιήθηκε τόσο πολύ στο σημείο που μόνο στο Παρίσι εκπλήσσονται για το γεγονός ότι ο πρώτος πολίτης της πόλης είναι ένας Ινδοπακιστανός.

Επίσης αραβοποιήθηκε, πολύ πιο πέρα ​​από την ανεκδοτική απόκτηση του Harrods από τον Μοχάμεντ Ελ Fayed, πρώην μελλοντικό πεθερό της Lady Diana Spencer. Η εισροή των πετροδολαρίων, ιδιαίτερα εκείνων από το Κουβέιτ του οποίου η κυβερνώσα οικογένεια είχε δώσει τυφλή ανάθεση σε μερικούς παράγοντες διαχείρισης του Σίτι για τα πετρελαϊκά έσοδα της, της είχε επηρεαστεί σε σημείο που εσωτερίκευσε αυτή τη κατάστασή. Μεταβόλισε τελικά το Λοντονιστάν του, περιστρεφόμενο κόμβο όλων των Ουαχάμπι, ψευδών και αληθινών, διπλών η περισσοτέρων πρακτόρων υπό τον έλεγχο του Mi16.

Σινοποίηση

Πιο πρόσφατα, το Λονδίνο και τα εξαρτώμενα εδάφη του έχουν σινοποιηθεί.

Ο Κάμερον έστρωσε το κόκκινο χαλί στο Xi Jimping κατά την επίσκεψή του το 2005.

Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία, κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες επενδύουν κυρίως στην Ευρώπη και κατά προτεραιότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφορά όλο το δυνατό φάσμα των μεταφορών, της ενέργειας και των υπηρεσιών. Μεταξύ του 2004 και του 2010, ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε από 20 στα 80 δισεκατομμύρια δολάρια με εμπορικό έλλειμμα που όλο αυξάνεται σε όφελος του Πεκίνου.

Δύο γαλλικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες τύπου EPR θα κατασκευαστούν στη Βρετανία χάρη στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια που χορηγήθηκαν από τους κρατικούς εθνικούς γίγαντες της Κίνας, China General Nuclear Power Corporation et China National Nuclear Corporation. Αυτή η σύμβαση θα κάνει την Areva να χάσει μόνιμα τη θέση της διότι η γαλλική εταιρεία θα παραχωρήσει σε ανταλλαγή τη τεχνογνωσία της στους Κινέζους εταίρους της.

Από το 2013, το Ηνωμένο Βασίλειο προωθεί τη χρήση του γουάν στην Ευρώπη, τεράστια ευκολία για τους Κινέζους ηγέτες. Πρόκειται για σταδιακή ομαλή μετατροπή, χωρίς σκαμπανεβάσματα ή ακαμψία, του Renminbi σε πλήρως μετατρέψιμο νόμισμα για να γίνει αποθεματικό νόμισμα των κεντρικών τραπεζών.

Η HSBC επέστρεψε στο Χονγκ Κονγκ, όταν πολλές τράπεζες εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο. Το Σίτι παραμένει η μεγαλύτερη αγορά συναλλάγματος στον κόσμο.

Η ηγεσία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος έχει κατακτήσει λοιπόν το οικονομικό κέντρο και έδωσε άδεια στο Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχει στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων για τις Υποδομές. Το EBIT έχει τη φιλοδοξία να ξεπεράσει το βάρος και την επιρροή των δύο κύριων όπλων των ΗΠΑ, το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η παραδοξότητα μιας τηρουμένης υπόσχεσης.

Είναι ασυνήθιστο να δούμε έναν δυτικό πολιτικό να τηρήσει μία από τις σημαντικότερες προεκλογικές υποσχέσεις του. Ο David Cameron διακρίθηκε ως εκ τούτου με τη δέσμευση του το 2013 να ξεθάψει την ιδέα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος που είχε υποσχεθεί το 2010, αλλά ξεχασμένη στο μεταξύ. Το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας δεν μπορούσε να προκαλέσει τη παραμικρή αμφιβολία.

Το παλαιότερο βιομηχανικό έθνος, μετά τη θεραπεία σοκ του θατσερισμού με την αποβιομηχάνιση και την φτωχοποίηση αυξανόμενου ποσοστού του πληθυσμού του στο κλειδί, όταν του δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσει σύμφωνα με το «ένας άνθρωπος, μία ψήφος», δεν μπορούσε παρά να εκφράσει την αγανάκτηση του.

Χρειάστηκε ο συνδυασμός του ευρωσκεπτικισμού (που περιγράφεται ως χλιαρός από τους εκδότες φούσκων των Μεγάλων Κληρικών των Επιτροπών των Βρυξελλών), ενός πιστού συντηρητισμού με το ρεαλισμό του Σίτι που υπόκειται στη καλοπροαίρετη επιρροή ενός Ο 'Νηλ, εφευρέτη του ακρωνύμιου BRICS, πρώην υπάλληλου της Goldman Sachs, ο οποίος ιερουργεί με διακριτικότητα ως σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών του στέμματος για να προετοιμαστεί αυτή η έξοδος.

Έτσι, με τη διακριτικότητα των βαθέων θαλασσιών ρευμάτων μιας ανεπαίσθητης δύναμης τόσο αναίσθητη για αισθήσεις που έχουν συνηθίσει θορυβώδεις δηλώσεις που την καθιστά αναπάντητη και συνεχιζόμενη, το Ηνωμένο Βασίλειο αποκολλείται από την Ευρώπη.

Από την Ευρώπη, αλήθεια;

Μήπως από τη Wall Street;

Το νησί θα συνεχίζει να μετακινείται, τι πιο φυσικό για μια πρώην θαλασσοκρατορική αυτοκρατορία;

* Ο τίτλος δανείστηκε από το μυθιστόρημα του Morgan Sportes, «Continental Drift», ονειρική και διδακτική αφήγηση ενός Δυτικού στη Λατινική Αμερική ..

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top