GuidePedia

0

Αν δεχτούμε αυτό που λένε οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως αναφέρει το Reuters, ότι δηλαδή το Ρωσικό αεροπλάνο χτυπήθηκε στην Συρία, μετά από μία σύντομη είσοδο του στον Τουρκικό εναέριο χώρο, τότε η αντίδραση της Τουρκίας φαίνεται υπερβολική. Το ακόμη πιο περίεργο είναι ότι βγήκε ο Νταβούτογλου και ανέλαβε ο ίδιος την ευθύνη, ενώ θα μπορούσε να πει ότι έγινε ένας λανθασμένος υπολογισμός.
Επομένως η πτώση του Ρωσικού μαχητικού ήταν μία κίνηση στρατηγικής για τους Νταβούτογλου και Ερντογάν, και επομένως θεωρούν ότι αυτή η κίνηση θα ωφελήσει την Τουρκία. Πως γίνεται όμως όταν ανεβάζεις τόσο το θερμόμετρο με την Ρωσία να προσδοκάς ότι θα ωφεληθείς? Μία είναι η εξήγηση. Μετά τις επιθέσεις στην Γαλλία, δημιουργήθηκε ένα μέτωπο κατά του ISIS στην Ευρώπη. Η Γαλλία και η Ρωσία άρχισαν να χτυπούν τον ISIS στην Συρία, με την Αγγλία να εκφράζει την υποστήριξη της στην Γαλλία, και να παραχωρεί στους Γάλλους τις βάσεις της στην Κύπρο. Ο Άγγλος πρωθυπουργός δήλωσε μάλιστα ότι πρέπει και η Αγγλία να χτυπήσει τον ISIS στην Συρία.

Αυτό ήταν κάτι που βόλευε και τις ΗΠΑ μέχρι χθες. Να θυμίσω ότι ο Donald Trump είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αφήσουν την Ρωσία να χτυπήσει τον ISIS στην Συρία. Ο Trump είναι υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων, προηγείται στις δημοσκοπήσεις, και αν κερδίσει θα διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ το 2016. Επομένως η όλη κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στην Συρία ήταν βολική για τις ΗΠΑ, αφού στην Συρία τα συμφέροντα των ΗΠΑ είναι διαφορετικά από τα συμφέροντα της Τουρκίας. Και λόγω των Κούρδων της Συρίας, αλλά και λόγω της βελτίωσης των σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν.

Όσο οι Ρώσοι χτυπούσαν τον ISIS στην Συρία, μαζί με τους Γάλλους, οι Ερντογάν-Νταβούτογλου δεν μπορούσαν να διαμαρτυρηθούν. Όχι επισήμως τουλάχιστον, αφού δεν παραδέχονται ότι έχουν κάποια σχέση με τον ISIS. Με το χτύπημα του Ρωσικού αεροσκάφους όμως οι Τούρκοι προκαλούν τριγμούς στο anti-ISIS στρατόπεδο για τον εξής λόγο. Αν ανέβει το θερμόμετρο ανάμεσα στην Ρωσία και την Τουρκία, οι ΗΠΑ θα πρέπει να πάρουν το μέρος της συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ Τουρκίας. Επομένως θα βρεθούν οι ΗΠΑ απέναντι από την Γαλλία και την Αγγλία, και αυτό το anti-ISIS στρατόπεδο θα χάσει την ορμή του, γιατί ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Αγγλία ούτε η Γαλλία θέλουν να συμβεί κάτι τέτοιο.

Αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να συνταχθούν με την Ρωσία, την Γαλλία και την Αγγλία εναντίον της Τουρκίας, τότε η Τουρκία, και με το δίκιο της, θα πει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την θανατηφόρα τετράδα, και άρα η μόνη της επιλογή θα είναι να συμμαχήσει με την Ρωσία. Επομένως η Τουρκία θα πρέπει να δεχτεί τις εκπτώσεις που της παρέχει ο Πούτιν στις τιμές του φυσικού αερίου, και να συμφωνήσει να γίνει για την Ρωσία μία νέα Ουκρανία, που απλά θα στέλνει το Ρωσικό φυσικό αέριο σε τρίτες χώρες. Να εγκαταλείψει δηλαδή η Τουρκία τις φιλοδοξίες της να μετατραπεί σε ένα ανεξάρτητο ενεργειακό κόμβο που θα στέλνει το φυσικό αέριο, ίσως και πετρέλαιο, της Κασπίας και του Περσικού στην Ευρώπη.



Αυτή είναι όμως η βασική φιλοδοξία των Ερντογάν-Νταβούτογλου, και σε αυτήν την περίπτωση οι ΗΠΑ θα έχουν βάλει σε αυτήν την φιλοδοξία των Τούρκων ταφόπλακα, και θα τους έχουν σπρώξει στην αγκαλιά της Ρωσίας. Στην πραγματικότητα θα έχουν χάσει από σύμμαχο και την Τουρκία. Ενώ πρόκειται για δύο φυσικού αντιπάλους οι ΗΠΑ θα τους έχουν κάνει συμμάχους, όπως έκαναν και με την κόντρα τους με το Ιράν, που από φυσικός αντίπαλος της Ρωσίας έγινε σύμμαχος της. Δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να επιτρέψουν να συμβεί αυτό, γιατί πολύ απλά δεν τους συμφέρει. Γιατί να σπρώξουν έναν σύμμαχο τους στην αγκαλιά ενός αντιπάλου τους?

Επομένως η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας βοηθάει την Τουρκία κυρίως, και γι’αυτό ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι η κατάρριψη του Ρωσικού αεροσκάφους ήταν μία πολιτική απόφαση. Ήθελε να ανεβάσει το θερμόμετρο ακόμη περισσότερο. Αυτό που θα πρέπει να κάνει η Ρωσία είναι να προσπαθήσει να κρατήσει χαμηλούς τόνους, να ρίξει κάποια πυροτεχνήματα για να ικανοποιήσει την κοινή γνώμη στο εσωτερικό της, αλλά να μην προκαλέσει μεγαλύτερη ένταση, γιατί αυτό συμφέρει μόνο την Τουρκία, αφού προκαλεί τριγμούς στο εσωτερικού της anti-ISIS συνεργασίας.

Υπάρχει όμως κάτι ακόμη χειρότερο. Ενδεχομένως να συμφέρει και την Ρωσία η ένταση Ρωσίας-Τουρκίας. Γιατί όπως είπα, όσο ανεβαίνει αυτή η ένταση, οι ΗΠΑ θα πρέπει να στηρίζουν την Τουρκία, και η Γαλλία θα πρέπει να στηρίζει την Ρωσία, λόγω των επιθέσεων που θα δέχεται από τον ISIS. Θα προκληθεί δηλαδή αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Πούτιν καιρό τώρα, και το έχει ήδη πετύχει με την Γερμανία, να διαλύσει το ΝΑΤΟ. Η οποία σε έναν βαθμό έχει ήδη επιτευχθεί.

Με μεγάλη επιφύλαξη όσα λέω. Αλλά μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το χτύπημα του Ρωσικού αεροσκάφους ήταν στρατηγική επιλογή των Ερντογάν-Νταβότογλου, και αυτό σημαίνει ότι περιμένουν να βγει η Τουρκία ωφελημένη από αυτό το χτύπημα. Δεν ανεβάζεις τόσο το θερμόμετρο επειδή ένα Ρωσικό αεροπλάνο απλά μπήκε για μερικά δευτερόλεπτα στον εναέριο χώρο σου. Ανεβάζεις το θερμόμετρο επειδή είσαι σίγουρος ότι θα σε ωφελήσει. Ο Νταβούτογλου θεωρείται δεινός παίκτης σε θέματα στρατηγικής, και αν κάτι δεν αμφισβητεί κανείς είναι η ευφυΐα του.

Αυτό που μένει να δούμε είναι τον ρόλο της Ρωσίας, γιατί όπως είπα ενδεχομένως να υπάρχουν μεγάλα και κρυφά οφέλη και για την Ρωσία από την πτώση του Ρωσικού αεροσκάφους, σε επίπεδο τριγμών στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ. Αλλά όπως είπα αυτό είναι λιγότερο ξεκάθαρο. και θα πρέπει να το δούμε παρακάτω.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top