GuidePedia

0

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Πικρή χολή στάζουν τα τουρκικά δημοσιεύματα και σχόλια που αναφέρονται στην τριμερή συνάντηση των ηγετών Ελλάδας Κύπρου και Αιγύπτου, για την σύναψη στρατηγικής συμφωνίας προς συνεργασία για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.
Πιο χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας, Yeni Şafak, (30/4), που χαρακτηρίζει την συνεργασία Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου, σαν το… «Τρίγωνο του Διαβόλου», (Şeytan üçgeni), επισημαίνοντας ότι η συμφωνία αυτών των τριών χωρών στρέφεται άμεσα κατά της Τουρκίας και πλήττει άμεσα τα τουρκικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο. Το δημοσίευμα δίνει έμφαση στις έρευνες για ανεύρεση ενεργειακών κοιτασμάτων και για την περιχάραξη της ΑΟΖ, εξελίξεις που χαρακτηρίζονται σαν εχθρικές προς την Τουρκία.
Η συνάντηση των τριών ηγετών που είναι συνέχεια της προ πέντε μηνών παρόμοιας συνάντησης Ελλάδας Κύπρου και Αιγύπτιου, κρίνεται σαν μια… «σατανική» συνεργασία διαβολικών δυνάμεων που επιδιώκουν την απομόνωση της Τουρκίας, κάτι που όμως δεν θα το δεχτεί η Άγκυρα. Μάλιστα η συνεργασία αυτή, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα, έχει και στρατιωτική διάσταση γεγονός που την κάνει ακόμα πιο επικίνδυνη και ποιο εχθρική προς τα τουρκικά συμφέροντα.
Μετά από όλα αυτά και με δεδομένο ότι η εφημερίδα Yeni Şafak εκφράζει άμεσα τις απόψεις της τουρκικής κυβέρνησης και του Ερντογάν, μένει να δούμε αν και πως θα αντιδράσει η Άγκυρα σε αυτές τις εξελίξεις. Πέραν τούτου όμως, σε κάθε περίπτωση κάποτε θα πρέπει να καταλάβουν στην άλλη πλευρά του Αιγαίου ότι δεν είναι δυνατόν σε κάθε κίνηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να ρωτάται πρώτα η Άγκυρα μην τυχόν και θίξουμε τα στρατηγικά της συμφέροντα.
Η εποχή των γκιαούρηδων έχει περάσει ανεπιστρεπτί!

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top