GuidePedia

0

Σενάριο των ΗΠΑ για παράκαμψη για το ενεργειακό δίκτυο εφόσον η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τις επιταγές τους και προχωρήσει σε συνεργασία με Ρωσία.

 Πιέσεις αναμένεται να ασκήσουν οι ΗΠΑ σε μια συμβιβαστική λύση για το θέμα της Κύπρου πολύ σύντομα και ειδικά στο θέμα των ενεργειακών πόρων. Πληροφορίες συνδυασμένες από την ομάδα μας στο IISCA δείχνουν μια προσπάθεια επαναχάραξης της διαδρομής των αγωγών από το Ισραήλ και την Κύπρο προς την Τουρκία και όχι μέσω της Ελλάδος αν η χώρα μας αποφασίσει να μεταπηδήσει στρατόπεδα προς Βορρά από την Δύση.

Σε έρευνα του 2012 από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το ενεργειακό ινστιτούτο των ΗΠΑ έχουν προβλέψει (αλίμονο!!! ) μια τέτοια επαναχάραξη αποκλείοντας την τότε ως πολιτικά ανέφικτη λύση λόγω της κόντρας μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας.

Όμως, μια έξοδος της Ελλάδος από Ευρώπη με οικειοθελή τρόπο και μια προσχώρηση της σε αντίθετο άξονα θα μπορούσε να σταθεί ως επιχείρημα απέναντι σε μια Κύπρο που θα σταθεί μόνη της πλέον, εκτός ΝΑΤΟ και χωρίς στήριγμα από την Ελλάδα η οποία θα έχει πολύ σοβαρότερα προβλήματα για να ασχοληθεί. Μια παραχώρηση, δηλαδή, χρήσης αγωγών στην Τουρκία ενώ η Κύπρος κρατάει τα κοιτάσματα, είναι μια σκέψη που θα έχει, ίσως, αποτέλεσμα. Ειδικότερα τώρα, που η Ε.Ε. και εταιρίες όπως η TOTAL έχουν φύγει από την περιοχή και έχουν αφήσει την NOBLE να "μονοπωλεί" το παιχνίδι.

Είναι μια παγίδα που μοιάζει με νάρκη η οποία δεν φαίνεται και πολύ εύκολα με αποτέλεσμα  να πέσει το Ελληνικό εθνικό στοιχείο αδυνατώντας να συλλάβει το ευρύτερο παιχνίδι που παίζεται στην περιοχή και στην επαναχαρτογράφηση όλου του ενεργειακού συστήματος, με γνώμονα την απομόνωση της Ρωσίας αλλά και τον έλεγχο τιμών μιας και οι ΗΠΑ δηλώνουν, ήδη, απεξαρτημένες απο τα ενεργειακά κοιτάσματα της Μέσης Ανατολής λόγω σχιστόλιθου, αλλά όχι και ο υπόλοιπος κόσμος.

Ήδη η παρουσία της Nuland και του Kerry, ενώ και η προσέγγιση Ινδίας και Ιράν δείχνουν μια νοητή γραμμή ελέγχου ροής ενέργειας κατά μήκος μιας θαλάσιας οδού που τροφοδοτεί Ευρώπη, Αφρική και Κίνα.


http://www.eia.gov/countries/analysisbriefs/World_Oil_Transit_Chokepoints/images/figure1.png

Οι πολλαπλές αναφορές, τώρα, από τους πολιτικούς των ΗΠΑ (ανεξαρτήτως κομμάτων) υπέρ του Κουρδιστάν, η μέγγενη πίεσης προς την Ρωσία από Ευρώπη και Καύκασο (βλ. π.χ. Ουζμπεκιστάν) και ο προσεταιρισμός του Ιράν που έχει επιρροή πλέον και στο Ιράκ, αφού εκπαιδεύει τα στρατεύματα του, δείχνει μια πολύ δυναμική στροφή του τραπεζιού στο θέμα ισχύος και ενέργειας.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
IISCA Sec Group
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top