GuidePedia

0


Του Καθηγητή Γ. Ζουγανέλη

Ακούω ανακοινώσεις για στρατιωτικές ασκήσεις που πρόκειται να γίνουν ή γίνονται μέσα στην “ΑΟΖ” της Κύπρου απο τη Τουρκία, τη Ρωσία και το Ισραήλ. Διερωτώμαι αν αυτό επιτρέπεται και υπο ποιές συνθήκες.
Στην ΑΟΖ μιάς χώρας μπορεί μια άλλη χώρα να “δεσμεύσει” περιοχές για στρατιωτικές ασκήσεις, όποια χώρα να είναι αυτή και όσο φιλική και να είναι προς τη πρώτη; Η απάντηση είναι “όχι”. Σε διεθνή ύδατα όμως επιτρέπεται…
O πολιτικός που δεν υπερασπίζεται και δεν διεκδικεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας του, πώς λέγεται;
ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα Κύπρος και Ελλάδα δεν έχουν. Το μόνο που έχουν και τα δύο κράτη είναι διεθνή ύδατα μετά τα 12 νμ και μετά τα 6 νμ. αντίστοιχα. Η Κύπρος κατ’εξαίρεση έχει στείλει τις γεωγραφικές συντεταγμένες της “ΑΟΖ” της στα νότια και ανατολικά σύνορά της στον ΟΗΕ αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να τις στείλει όλες για να ισχυρίζεται ότι έχει ανακηρύξει ΑΟΖ. Γιατί δεν το κάνει τώρα η κυβέρνησή της και περί άλλων τυρβάζει;
Η Κύπρος δεν έχει ορίσει ακόμη ούτε τα σύνορά της ΑΟΖ της με την Ελλάδα! Αυτό δεν το λένε οι “Ερμήδες” στα ΜΜΕ της προπαγάνδας. Αντί αυτού μιλούν για πατριωτικές αποφάσεις του καθεστώτος κατά των Τουρκικών πρακτικών,  όπως “Επανέρχεται το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου” κοκ. Eίναι ευρηματικοί.
Για να αποδείξει κάποιος ότι είναι “πλούσιος” πρέπει να αποδείξει ότι έχει “λεφτά”. Το ίδιο ισχύει και με μια ΑΟΖ.
Αν κάποιο κράτος έχει ΑΟΖ πρέπει να πεί και ποιά αυτή είναι επακριβώς και εν συνόλω. Αυτό δεν το έχει κάνει ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος στον ΟΗΕ. Άρα ΑΟΖ δεν έχει κανένα απο τα δύο αυτά κράτη. Τσάμπα μάγκες είναι.
Υπάρχει όμως και ένα  ακόμη ερώτημα.
Μπορεί να γίνονται στρατιωτικές ασκήσεις και έρευνες μέσα στην ΑΟΖ ενός κράτους απο ένα άλλο κράτος;
Όχι. Τότε, κάποιοι Καραγκιόζηδες δουλεύουν τον κόσμο επι χρόνια και μάλιστα χοντρά.
Προκηρύξεις οικοπέδων σε διεθνή ύδατα έχει δικαίωμα να κάνει η Ελλάδα;
Όχι. Τότε η Ελλάδα, γιατί τις κάνει; Για να μη φορολογηθούν στην Ελλάδα οι πολυεθνικές και για να υπάρξει συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, νότια του Καστελόριζου, στα σύνορα των υποτιθέμενων ΑΟΖ κλπ χωρίς εμπόδια. Αυτό είναι η εκτίμησή μου.
Σε διεθνή ύδατα καμμία χώρα δεν έχει δικαιώματα απο εταιρεία που φορολογείται αλλού.
ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα σημαίνει όρια με γεωγραφικές συντεταγμένες σταλμένες εν συνόλω στον ΟΗΕ.
Μέσα σε ΑΟΖ στρατιωτικές ασκήσεις άλλου κράτους δεν γίνονται.
Τα λέμε τα ξαναλέμε αλλά έχουμε και τον Καραγκιόζη…
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top