GuidePedia

0


Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη
Ξεκινώ το άρθρο υπενθυμίζοντας ότι η ΑΟΖ είναι εθνικό έδαφος και όποιος δεν προστατεύει το εθνικό του έδαφος είναι προδότης κατά το σύνταγμα. Σε προηγούμενα άρθρα έχω εξηγήσει γιατί η Κύπρος δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ. Οριοθετώντας τα νότια και ανατολικά συνορά της στην πραγματικότητα δεν έχει ορίσει την ΑΟΖ της. Η ΑΟΖ της Κύπρου είναι μια κλειστή επιφάνεια. Αν τη φανταστούμε σαν ένα τετράγωνο και ο πλέον αφελής αντιλαμβάνεται ότι αυτό δεν ορίζεται απο δύο μόνο γραμμές αλλά απο τέσσερις. Στη παρούσα κατάσταση, η Τουρκία κάνει έρευνες στην εν δυνάμει ΑΟΖ της Κύπρου. Η Τουρκία κάνει την έρευνα της σε διεθνή ύδατα. Δεν κάνει τίποτα παράνομο.
Η Κύπρος πρέπει το γρηγορότερο να ανακηρύξει συνολικά την ΑΟΖ της με γεωγραφικές συντεταγμένες που πρέπει να στείλει το γρηγορότερο στον ΟΗΕ. Έτσι όλα θα είναι σαφή. Αν κάποιο κράτος έχει αντίρρηση και ο Λϊβανος έχει κάποιες αντιρρήσεις τότε μπορεί να διεκδικήσει ότι θέλει σε ένα απο τα δύο διεθνή δικαστήρια που συστήνει ο Νόμος της Θάλασσας. Δεν πιστεύω τα κραξίματα που ακούγονται σε Ελλάδα και κυρίως τη Κύπρο περί των ανομιών της Τουρκίας γιατί δεν υπάρχουν.
Δεν πρέπει να δίνονται ψεύτικες εντυπώσεις στο κόσμο. Πρώτα πρέπει να υπάρξει ανακήρυξη συνολικά και μετά μπορούν να ακουστούν τα υπόλοιπα.
Ο λόγος που δεν κάνουν ανακήρυξη των ΑΟΖ τους και των υφαλοκρηπίδων τους η Ελλάδα και η Κύπρος είναι ότι οι εταιρέιες που θα εξορρύσουν τους υδρογονάνθρακες δεν επιθυμούν να φορολογούνται. Τα συμβόλαια λοιπόν που έχουν ήδη υπογράψει ή θα υπογράψουν Ελλάδα και Κύπρος δεν πρέπει να είναι σε οικόπεδα που είναι σε διεθνή ύδατα αλλά σε σωστά και συνολικά ανακηρυγμένες ΑΟΖ. Αυτό η Κυπριακή κυβέρνηση δεν το κάνει και περί άλλων τυρβάζει.
Με τη διεθνοποίηση της προσπάθειας διάσωσης του αεροπλάνου που έπεσε απο πλοία του ΟΗΕ που ήταν στη περιοχή για άλλη “δουλειά”, στη πραγματικότητα ή Κυπριακή κυβέρνηση γκριζάρησε τη περιοχή έρευνας και διάσωσης που έχει στην ευθύνη της ενώ έσχισε τη πρόσφατη συμφωνία ενοποίησης των περιοχών έρευνας και διάσωσης που έχουν το δικαίωμα να παρέμβουν Ελλάδα και Κύπρος. Αλήθεια σε χάρτη ποιές είναι αυτές οι περιοχές; Γιατί δεν υπάρχουν κάπου να τις βλέπομε όλοι;
Σχετικά με την αγορά πλοίων απο τη Κυπριακή δημοκρατία είναι ένα θλιβερό θέμα και δεν τυφλώνει κανένα οποιαδήποτε λογική απάντηση. Ακόμη και τώρα να αγορασθούν τέτοια πλοία δεν θα μπορούν να είναι σε υπηρεσία πριν περάσουν κάποιοι μήνες. Αν στη περίοδο αυτή εμφανισθεί μια τουρκική πλατφόρμα στη περιοχή τί θα γίνει; Θα είναι πολύ αργά.
Υπο τη πίεση χρόνου λοιπόν η Κύπρος πρέπει να αγοράσει ή να δανεισθεί αντιπλοϊκούς πυραύλους απο τη Ρωσία. Η απόσταση που μπορούν να χτυπήσουν Τουρκικά πλοία αυτοί οι πύραυλοι φτάνουν τα 300 με 500 χμ. Ας χρησιμοποιηθούν και Ρώσοι χειριστές για να κερδηθεί χρόνος.
Άρα δύο πράγματα χρειάζονται αυτή τη στιγμή να κάνει η Κύπρος: α) συνολική ανακήρυξη της ΑΟΖ της με γεωγραφικές συντεταγμένες σταλμένες στον ΟΗΕ και β) αγορά ή δανεισμό ικανού αριθμού αντιπλοϊκών πυραύλων.
Μόνο οι Τούρκοι θέλουν άοπλη την Κύπρο.
Mπορεί να πούν κάποιοι, ότι η Τουρκία διαθέτει τα μέσα να χτυπήσει τις συστοιχίες τέτοιων πυραύλων, ότι το νησί είναι μικρό και άλλα πολλά.
Αυτοί που το λένε αυτό, θυμούνται ότι και τους S-300 οι Τούρκοι είναι αυτοί που δεν ήθελαν να μείνουν στη Κύπρο;
Oι Τούρκοι δεν θα πρέπει να είναι αυτοί που δεν θέλουν και τους αντιπλοϊκούς πυραύλους στη Κύπρο;
  • Με την ίδια λογική και η Taiwan δεν θα έπρεπε να έχει 300 πολεμικά αεροπλάνα. Ενα μικρό νησί δίπλα στη Κίνα είναι.
  • Mε την ίδια λογική τα αεροπλανοφόρα θα έπρεπε να είναι επιβατηγά…
Παρακαλώ  κανείς να μην υποτιμά τον γράφοντα. Δεν προτείνω ποτέ κάτι για να “ρωτήσω”. Σέβομαι τον χρόνο μου και τον χρόνο των άλλων.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top