GuidePedia

2
BBC: Ποια είναι η στρατηγική του Πούτιν στην Ουκρανία;

Θα μπορούσε να εισβάλει με το πρόσχημα της «ειρηνευτικής δύναμης»

«Οι ανησυχίες κλιμακώνονται στο Κίεβο και στη Δύση για τον ρόλο της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία. Τι προσπαθεί να πετύχει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν;» ρωτάει, σε ανάλυση, το BBC.

«Οπως πάντα, τα επόμενα βήματα της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία είναι ένα ανοιχτό ερώτημα. Ενα πιθανό σενάριο είναι ότι η πιο άμεση συμμετοχή των ρωσικών στρατευμάτων μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια «ανθρωπιστική παρέμβαση» από τη Ρωσία, με την χρήση «ειρηνευτικών δυνάμεων»», γράφει το BBC.

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι η Ρωσία δημιούργησε μια ειρηνευτική δύναμη 5.000 ανδρών από τις αερομεταφερόμενες μονάδες, τον ίδιο βραχίονα του ρωσικού στρατού στον οποίον ανήκουν οι αλεξιπτωτιστές που σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν στην Ουκρανία.
«Αλλά η μετονομασία αυτών των στρατευμάτων της πρώτης γραμμής του πυρός σε «ειρηνευτικές» δυνάμεις μπορεί να είναι παραπλανητική.

Η ρωσική λέξη «mirotvorcheskiy» είναι αρκετά μακριά από τη δυτική ιδέα περί ειρηνευτικών δυνάμεων που αναπτύσσονται σε εδάφη όταν έχει τελειώσει μια σύγκρουση.

Στο κάτω κάτω, η ρωσική εισβολή στη Γεωργία το 2008 χαρακτηρίστηκε από την Μόσχα ως «πράξη για την επιβολή της ειρήνης» στη Γεωργία», συνεχίζει το BBC.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει περίπου 20.000 στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το πρόσχημα της «ειρηνευτικής δύναμης» για να εισβάλει στη χώρα.

«Οι ενδείξεις είναι σαφείς ότι η Ρωσία έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και γίνεται λιγότερο διακριτική σχετικά με την παρουσία των στρατευμάτων και του εξοπλισμού της στην ανατολική Ουκρανία.
Εκτός από τα ρωσικά τανκς που έχουν κυκλοφορήσει στους δρόμους, και τους Ρώσους αλεξιπτωτιστές που έχουν αιχμαλωτιστεί, και σκοτωθεί στην Ουκρανία «κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους», έχουν αλλάξει πολύ και οι δηλώσεις από τους φιλορώσους αυτονομιστές ηγέτες, που δεν κρύβουν πια την εμπλοκή της Ρωσίας.

Ολα αυτά θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ότι οι Ρώσοι εκτίμησαν πως οι αντάρτες χρειάζονται μία πιο άμεση στρατιωτική βοήθεια. Ομοίως, θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Ρωσία απλώς ανησυχεί λιγότερο σε αυτό το στάδιο της κρίσης για διακριτικότητα και διαψεύσεις», γράφει το BBC.

Και οι Ρώσοι, τι λένε για όλα αυτά;

«Κατά την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο, ο Πούτιν και άλλοι διέψευσαν ότι τα «μικρά πράσινα ανθρωπάκια» (σσ ένστολοι χωρίς διακριτικά) που είχαν αναπτυχθεί εκεί ήταν Ρώσοι στρατιώτες - αρνήσεις που αργότερα εγκαταλείφθηκαν.

Από ορισμένες απόψεις, οι ειδήσεις όπως μεταδίδονται σήμερα στη Ρωσία είναι παρόμοιες με όσα λέγονταν κατά την Σοβιετική εμπλοκή στο Αφγανιστάν στη δεκαετία του 1980.

Τότε, όπως και τώρα, ρωσικές κοινότητες άρχισαν να μαθαίνουν για την κλίμακα και για τη φύση της σύγκρουσης, μόνο όταν άρχισαν να επιστρέφουν νεκροί ή τραυματίες οι στρατιώτες.

Η συσκότιση των ειδήσεων σήμερα στη Ρωσία δεν είναι πλήρης, όπως στη σοβιετική εποχή, αλλά οι απλοί Ρώσοι βλέπουν για άλλη μια φορά μια εντελώς διαφορετική εικόνα στα δικά τους μέσα ενημέρωσης από όσα συμβαίνουν στην πραγματική ζωή», προσθέτει το BBC.

«Αφότου ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιήθηκαν στην ένοπλη σύρραξη στη Γεωργία το 2008, η οποία ήταν τεχνικά παράνομη ακόμα και βάσει της ρωσικής νομοθεσίας εκείνη τη στιγμή, η Ρωσία τροποποίησε τους νόμους της ώστε να είναι πιο εύκολο να αναπτύξει στρατεύματα στο εξωτερικό με λιγότερη εποπτεία.

Ο Πούτιν, πάντως, έλαβε άδεια από το κοινοβούλιο για να χρησιμοποιήσει στρατεύματα στην Ουκρανία, τον Μάρτιο», καταλήγει η ανάλυση.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

  1. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ "ΒΗΜΑ".
    ΓΡΑΨΤΕ ΑΠΛΑ ΖΗΤΩΩΩ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ.
    ΔΕΝ ΞΑΝΑΜΑΜΠΑΙΝΩ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΣΑΣ
    ΚΡΙΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανενα πρόβλημα αν δεν μπεις στο blog ξανα. εδω αναφέρονται απλά οι ειδήσεις οπως τις καταγράφει η ειδησιογραφία. στο τέλος κάθε ανάρτησης υπάρχει μια πρόταση. << Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου!>> σου λέει κατι αυτο???

      Διαγραφή

 
Top