GuidePedia

0

19-7-2014
Του Καθ.Γ.Ζουγανέλη
Τα πλέον σημαντικά πράγματα κρύβονται πάντα στις λεπτομέρειες. Στο πρόσφατο συνέδριο του Εconomist o Α.Σαμαράς ανέφερε για την ΑΟΖ:
«Μέχρι πριν λίγα χρόνια κανείς δεν τολμούσε καν να μιλήσει για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, την ΑΟΖ. Το τολμήσαμε όταν πρωτοαναφέραμε πόσα είναι τα υψηλής βεβαιότητας ενεργειακά αποθέματα στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο και τότε σε κάποιους αυτά φάνηκαν απίστευτα. Τώρα, ακόμα μεγαλύτερες εκτιμήσεις από τις δικές μας δημοσιεύονται σε επίσημες εκθέσεις ξένων γεωλογικών ινστιτούτων και ξένων επενδυτικών οίκων. Τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπεριέλαβε στην μεσοπρόθεσμη στρατηγική της, για την επόμενη επταετία, να στηρίξει όλες τις χώρες-μέλη να αποκαλύψουν και να εκμεταλλευτούν τα ενεργειακά τους αποθέματα. Τώρα, όλο και περισσότεροι ξένοι ενεργειακοί κολοσσοί έρχονται και εκφράζουν ενδιαφέρον να υπογράψουν συμφωνίες με την Ελλάδα και για να ψάξουν και για να σκάψουν. Γιατί τα στοιχεία είναι, πράγματι, πολύ ενθαρρυντικά και ίσως πιο ενθαρρυντικά απ’ όσα πίστευαν σήμερα και οι πλέον αισιόδοξοι.

Και δεν θέλω επ’ αυτού να πω περισσότερα τώρα. Αλλά αυτό που κανείς δεν τολμούσε να συζητήσει πριν λίγα χρόνια, τώρα ήδη άρχισε και προχωράει και για να γίνει σωστά πρέπει η Ελλάδα να εξασφαλίσει την μέγιστη στήριξη από τους εταίρους της, από τους συμμάχους της και ήδη λοιπόν την εξασφαλίσαμε».
Πολλοί αναφέρονται στο θέμα της ΑΟΖ τελευταία, υποθέτοντας ότι στην Ελλάδα ο λαός τρώει ακόμη φύκια ή για να πετούν τη μπάλα έξω απο το γήπεδο τη στιγμή του οργασμού. Ανάμεσα σε αυτούς οι αγαπημένοι μας πολιτικοί που κάνουν τα πάντα για την ανάπτυξη της χώρας. περιοριζόμενοι πάντα στα λόγια.
Ας δούμε στο επόμενο video, τι έλεγε ο Αντώνης Σαμαράς για την ΑΟΖ το 2012.

Ο όρος “θέσπιση” της ΑΟΖ δεν υπάρχει σαν όρος στο Νόμο της Θάλασσας (βλέπετε σχετικά εδώ).  Αυτό στο οποίο αναφέρεται ο Σαμαράς είναι Ελληνική καινοτομία, μια απο τις χιλιάδες που λέγονται και γίνονται καθημερινά. To μόνο που απομένει είναι να του δώσει κάποιος βραβείο… “Θέσπιση ΑΟΖ” θα μπορούσε να σημαίνει δημιουργϊα κανόνων συμπεριφοράς για όλους μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ. Σε ποιά ΑΟΖ όμως μπορεί να εφαρμοστούν αυτοί οι κανόνες, όταν αυτή δεν έχει όρια; Σε καμμία. Εκτός αυτού, η Ελλάδα έχει ήδη σε ισχύ το Νόμο της Θάλασσας φέρνοντας τον μια δεκαετία πρίν στην Ελληνική Βουλή. Άρα κάτι άλλο συμβαίνει. Το πιθανότερο είναι η “θέσπιση AOZ” να αποτελεί “νομοθετικό περιορισμό” όσων λέει ο Νόμος της Θάλασσας είτε να είναι μια πολιτική φούσκα ενόψει εκλογών. Σχετικά με όσα αναφέρει στο video ο Σαμαράς για τα όσα λέει για την ΑΟΖ το ΣΥΡΙΖΑ, έχω να πώ ότι το ΣΥΡΙΖΑ δεν έλεγε τίποτα παραπάνω το 2012 απο αυτό που λέει ο Νόμος της Θάλασσας. Πρέπει να γίνει πρώτα οριοθέτηση της ΑΟΖ και μετά ανακήρυξη της. Η ανακήρυξη της ΑΟΖ γίνεται επίσημα στέλνοντας μια επιστολή η κυβέρνηση στη σχετική επιτροπή του ΟΗΕ.

Τί θα μπορούσε να πεί και δεν είπε ο Σαμαράς στο συνέδριο του Economist

Aυτό που θα πώ θα το ακούσετε για πρώτη φορά. Στο Νόμο της Θάλασσας υπάρχει ένα σημείο που αναφέρει ότι ηλεκτρικά καλώδια περνούν μέσα απο τις υφαλοκρηπίδες των ομόρρων κρατών ΜΟΝΟ άν αυτά συμφωνήσουν. Εξόσων γνωρίζω, για το ηλεκτρικό καλώδιο που θα έλθει απο το Iσραήλ στην Eλλάδα με support της ΕΕ δεν έχει ζητηθεί ακόμη η άδεια της κυβέρνησης της Τουρκίας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σιωπηρή αποδοχή απο τη Τουρκία της σύνδεσης των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, κάτι που φαίνεται μέχρι στιγμής θετικό. Το μέλλον θα δείξει. Σημειώστε αυτό το σημαντικό σημείο, γιατί εξαιτίας αυτού στο εγγύς μέλλον αναμένω να υπάρξουν γεωστρατηγικές εξελίξεις στη περιοχή. Υπάρχει βέβαια και το Αιγαίο το οποίο έχει πολλούς υδρογονάνθρακες. Υπάρχει και η περιοχή 24 (βλέπετε εδώ) την οποία ο κ.Βενιζέλος δεν συμπεριέλαβε στην προστασία του γόνου. Υπάρχουν και πολλά άλλα.
Ξεγέλασαν τον Ερντογάν;
Aν δεν γίνει τελικά το καλώδιο, θα υπάρξει μόνο εργοστάσιο LNG στη Κύπρο. Η μή ύπαρξη αγωγού φυσικού αερίου απο τα κοιτάσματα της Κύπρου κατευθείαν πρός την Ελλάδα είναι κατά των συμφερόντων των Ελλήνων πολιτών αλλά υπέρ των Ελλήνων εφοπλιστών που θα το μεταφέρουν. Αν το φυσικό αέριο έρχεται με LNG, τότε το κόστος μεταφοράς θα το χρεώνονται οι πολίτες. Η αντιπαλότητα ανάμεσα στα διεθνή συμφέροντα, μερικά απο τα οποία διαχρονικά την ελέγχουν, μπορεί να οδηγήσει σε άσχημη τροπή τα πράγματα στην Ελλάδα. ΥΓ. Σας υπενθυμίζω ότι ο κ.Βενιζέλος πήγε στο νοσοκομείο μια φορά όταν μίλησα για την κήρυξη της Στρογγύλης ως αρχαιολογικού χώρου σε αυτό το ιστολόγιο. Άλλη μια φορά πήγε στο νοσοκομείο, όταν μίλησα για τη περιοχή 24.  Του συνιστώ ψυχραιμία και να προσέχει την υγεία του…
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top