GuidePedia

0


Η ανάληψη του έργου των σεισμικών ερευνών στον ελληνικό χώρο για τη διαπίστωση της ύπαρξης – και του δυνητικού μεγέθους – κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αποτέλεσε το αντικείμενο συζήτησης του «defence-point.gr» με τον ομότιμο καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνη Φώσκολο, σε μια προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις από κατεξοχήν γνώστες του χώρου για τη σημασία της έλευσης της νορβηγικής εταιρίας στη χώρα μας.
Ο καθηγητής, με λίγα λόγια χαρακτήρισε ως εξέλιξη μεγάλης σημασίας την είσοδο της νορβηγικής εταιρίας Petroleum Geo-Services (GPS) στην ελληνική αγορά, χαρακτηρίζοντάς την ως καταλυτική τόσο σε οικονομικό, όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Στη συνέχεια, εμείς θα προσθέσουμε, τεκμηριώνοντας τον ισχυρισμό μας, ότι η σημασία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Ο καθηγητής υπογράμμισε πως η είσοδος της συγκεκριμένης εταιρίας στην Ελλάδα ήταν «ότι το καλύτερο θα μπορούσε να γίνει» για δύο κυρίως λόγους:
Πρώτον, «η επιστημονική κατάρτισή» της PGS τη συμπεριλαμβάνει στους κορυφαίους του χώρου, με αποτέλεσμα τα στοιχεία που θα συλλέξει, θα αναλύσει και τα συμπεράσματα που θα βγάλει αποτελούν στην ουσία… ευαγγέλιο για τις εταιρίες ερευνών. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε πως η PGS ειδικεύεται στην συλλογή των σεισμικών δεδομένων, τα οποία και δίνει ύστερα στις ενδιαφερόμενες εταιρίες. Με απλά λόγια, η PGS αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα αποτροπής ή ενθάρρυνσης μίας εταιρίας στο να επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε μία συγκεκριμένη περιοχή.
Δεύτερον, ο πολύπειρος Έλληνας ακαδημαϊκός (η εμπειρία του στον συγκεκριμένο χώρο υπερβαίνει τον… μισό αιώνα!) αναφέρει χωρίς κανένα ενδοιασμό πως «το επαγγελματικό τους ήθος διεθνώς θεωρείται δεδομένο», κατά συνέπεια προσδοκάται βάσιμα πως θα κάνουν τη δουλειά τους με ακεραιότητα και σεβασμό τόσο προς τους πελάτες τους στο εξωτερικό όσο απέναντι στη χώρα μας. Το συγκεκριμένο σημείο όπως γίνεται αντιληπτό είναι κρίσιμο, διότι μόνο εάν η εταιρία αυτή δώσει τα πραγματικά στοιχεία στους εμπλεκόμενους φορείς μπορεί ύστερα η διαδικασία διαπραγματεύσεων για την υπογραφή μίας συμφωνίας να οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα το οποίο και οι δύο πλευρές θα φύγουν από το τραπέζι ευχαριστημένες.
Όπως αναφέραμε από την αρχή της σύντομης ανάλυσης η συγκεκριμένη εξέλιξη του επιχειρηματικού και οικονομικού ενδιαφέροντος έχει και την γεωπολιτική της παράμετρο. Πέραν λοιπόν των γνωστών θεμάτων περί de facto αναγνώρισης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) κ.λπ., ο καθηγητής υπογράμμισε και μία κάπως… μεταφυσική παράμετρο, το ότι η συγκεκριμένη εταιρία «έχει ένα θέμα με την Τουρκία». Αυτό καθίσταται προφανές και μόνο από το γεγονός της εμπλοκής της στην αναγνώριση ελληνικής ΑΟΖ επί της ουσίας, μιας διαδικασίες που έχει συγκεκριμένες διαστάσεις που άπτονται του τομέα άμυνας και ασφάλειας.
Μια τέτοια απόφαση δεν παύει να είναι ΚΑΙ πολιτική απόφαση της εταιρίας, αλλά και όχι μόνο, αφού θα έχει και την υποστήριξη κάποιων κυβερνήσεων με τις οποίες έχει ιστορικό συνεργασίας, που προφανώς προσδοκούν να έχουν όφελος από τη συγκεκριμένη εξέλιξη.
Από τη πλευρά μας κρατάμε την αισιοδοξία του καθηγητή Φώσκολου και υπογραμμίζουμε για ακόμα μία φορά, πως η χώρα μας μέσω της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της και άλλων παρόμοιας λογικής παραγωγικών πρωτοβουλιών, θα μπει στην οικονομία της παραγωγής και θα φύγει ίσως και για πάντα από την μιζέρια και τον παρασιτισμό της οικονομίας του… μεταπρατισμού, που τόσα κακά έσπειρε στον τόπο…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top