GuidePedia

1


Σε κατάσταση γεωστρατηγικής ομηρείας κινδυνεύει να περιέλθει η χώρα, καθώς η τουρκική Αεροπορία (ΤΗΚ) υλοποιεί με ταχύτατο ρυθμό το πρόγραμμα του stealth μαχητικού F-35 MUT, ένα όπλο για το οποίο η Ελλάδα, ούτε έχει, ούτε πρόκειται να αποκτήσει τα επόμενα χρόνια, λόγω τρόϊκας, κάποιο ολοκληρωμένο σύστημα αντιμετώπισής του, είτε αεροσκάφος, είτε Α/Α όπλο (σχετικό αποκαλυπτικό άρθρο για τον πρόταση που έχουν καταθέσει οι Ρώσοι για την αντιμετώπιση του αεροσκάφους και ακόμα ... περιμένουν απάντηση στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί).
Έτσι με μία κίνηση που δείχνει ότι θεωρεί κορυφαία προτεραιότητα για τον αμυντικό σχεδιασμό της γειτονικής χώρας το αεροσκάφος (ήδη ανακοίνωσε τις βάσεις που θα εγκατασταθούν τα 100 μαχητικά που θα αποκτηθούν), το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αγοράσει άμεσα δύο επιπλέον αεροσκάφη F-35 Lightning II, τα οποία θα χρησιμοποησει για δοκιμές, με τον όρο ότι θα παραδοθούν εντός τυο 2016.
Κατ'αυτό τον τρόπο η τουρκική Αεροπορία θα διπλασιάσει τον αρθμό των υπό εκπαίδευση στο αεροσκάφος πιλότων της, αφού το 2015 θα παραλάβει επίσης δύο F-35, ενώ από το β'εξάμηνο του 2017 θα παραλαμβάνει δύο μαχητικά τον μήνα.
Δηλαδή μέχρι τα τέλη του 2017, περίπου σε 60 μήνες από σήμερα θα έχει εντάξει μια ετοιμοπόλεμη ενισχυμένη Μοίρα με 22 F-35, όταν η ελληνκή Πολεμική Αεροπορία τεχνολογίες όπως αυτές που εφαρμόζονται στο F-35 και σε άλλα μαχητικά 4ης++ γενιάς (F-18 Silent Hornet, Su-35BM klp) θα τις έχει απλά ... ακουστά.
Άλλωστε σε λιγότερο από τρία χρόνια τα δύο πρώτα F-35 μπορεί να βρίσκονται στο Αιγαίο μετά από μία περίοδο κατά την οποία θα παραμείνουν στις ΗΠΑ για υποστήριξη των Τούρκων πιλότων με το πρόγραμμα εκπίαδευσης της USAF.
Επίσης, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει κονδύλια από το Ταμείο Στήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας για το πρόγραμμα των F-35, ενώ ανακοινώθηκε ότι για την χρηματοδότηση του υπολοίπου προγράμματος του F-35, που θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ (!) θα συσταθεί ειδικό ταμείο. Το Ταμείο Στήριξης της Αμυντικής Βιομηχανίας αποτελεί μία ανεξάρτητη από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας πηγή χρηματοδότησης των τουρκικών εξοπλιστικών και οι πόροι του προέρχονται από την φορολόγηση προϊόντων ευρείας κατανάλωσης.
Η Διοίκηση Τουρκικών Αεροπορικών Δυνάμεων (THK: Turk Hava Kuvvetleri) ανακοίνωσε προ ημερών ότι τα έργα υποδομής (κατασκευή υπόστεγων, συνεργείων, κτιρίων, κλπ.) προχωρούν με ταχείς ρυθμούς στην 7η Κύρια Βάση Αεριωθουμένων (7 AJU: Ana Jet Ussu) στο Erhac της επαρχίας της Μαλάτιας όπου θα εδρεύουν τα πρώτα F-35 MTU (Musterek Taaruz Ucagi που θσ καυαστούν επιχειρησιακά το 2017.
Ως η πρώτη μοίρα που θα επιχειρήσει με το F-35 MTU έχει καθοριστεί η 172 Filo «Sahin» της 7 AJU, η οποία οργανικά ανήκει στη 2η Διοίκηση Τακτικών Αεροπορικών Δυνάμεων (2 HKK). Η δεύτερη μοίρα που θα εξοπλιστεί με το F-35 θα είναι η 171 Filo «Korsan» (επίσης της 7ης Κύριας Βάσης Αεριωθουμένων), η οποία θα μεταβιβάσει τα μαχητικά F-4E Terminator 2020 στην 111 Filo «Panter» της 1ης Κύριας Βάσης Αεριωθουμένων (1 AJU), στο Εσκισεχίρ. Σε δεύτερη φάση με το F-35 θα εξοπλιστούν δύο μοίρες της 1 AJU (111 Filo και 112 Filo «Seytan»).
Τέλος σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό αποφασίστηκε τελικά να μην εξοπλιστεί με το F-35 MTU η 132 Filo (μοίρα τακτικής εκπαίδευσης) «Hancer» η οποία σήμερα επιχειρεί με μαχητικά F-4E Terminator 2020 και F-16C/-D Block 40.
Η δημιουργία βάσεων των F-35 στα σημεία της κεντρικής ενδοχώρας ανμενόμενη, αφού εκεί εδρεύουν και σήμερα οι βασικές Μοίρες κρούσης, πέρα από αυτή την Μπαντίρμα.
Από το Εσκί Σεχίρ μέχρι π.χ. την Λέσβο μια χαμηλή υποηχητική πτήσης σε προφίλ hi-lo-hi είναι διάρκειας 30' μόλις, ενώ μέχρι την βάση του Αράξου είναι μία-μιάμιση ώρα (900 χλμ) ανάλογα με το προφίλ της πτήσης και την ταχύτητα. Εγγύτερα στην Κύπρο είναι 7 AJU όπως επίσης και στη Μαύρη Θάλασσα και την Μέση Ανατολή (Συρία, Ισραήλ, κλπ.).
Σημειώνεται ότι το αεροσκάφος με πλήρη εσωτερικό οπλισμό, δηλαδή σε διαμόφωση stealth έχει ακτίνα δράσης 1100 χλμ η οποία βέβαια είναι θεωρητική, αφού με ένα και μόνο ανεφοδιασμό στον αέρα από τα 7 KC-135R-CRAG Stratotanker που επιχειρεί η 101 Filo «Asena» στο Ιντσιρλίκ (Άδανα), διπλασιάζεται.Τα F-35 ΜUT σε 60 μήνες από σήμερα θα έχουν σχηματίσει την πρώτη επιχειρησιακή τους Μοίρα και η Ελλάδα θα υποστεί αυτό που δεν μπορεί να αποφύγει.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

  1. Its such as you learn my thoughts! You seem to
    grasp a lot approximately this, like you wrote the e-book in it or
    something. I feel that you simply can do with a few percent to pressure the message home a little bit,
    however other than that, this is magnificent blog. A fantastic read.
    I will definitely be back.
    My web page: www.gamesane.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top