GuidePedia

0
Με επικείμενη την επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στον Λίβανο στο άμεσα προσεχές διάστημα (13&14/10), στη Yedioth Aharonoth (4/10) δημοσιεύτηκε άρθρο του Amir Ben David με τίτλο «Το Ιράν θα ψάξει για φυσικό αέριο κοντά στο Ισραήλ» στο οποίο αναφέρεται, ότι το Ιράν προτίθεται να προχωρήσει σε έρευνες για τον εντοπισμό φυσικού αερίου αλλά και πετρελαίου στην Μεσόγειο και συγκεκριμένα στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Υπουργός Πετρελαίου του Ιράν δρ.Masoud Mirkazemi ανακοίνωσε προχθές, ότι η χώρα του θα βοηθήσει τον Λίβανο στην αναζήτηση κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα και φυσικού αερίου στην Μεσόγειο, σε μικρή απόσταση από τα χωρικά ύδατα του Ισραήλ.

Μετά τον εντοπισμό, το τελευταίο δωδεκάμηνο, τεράστιων ποσοτήτων φυσικού αερίου στο υποθαλάσσιο πεδίο «Ταμάρ» και τις αυξημένες γεωλογικές πιθανότητες για εύρεση κοιτασμάτων στο όμορο πεδίο «Λεβιάθαν», άρχισαν και οι γείτονες του Ισραήλ να ψάχνουν για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην περιοχή.
Οι Λιβανέζοι, που ισχυρίζονταν εξ αρχής, ότι τα εν λόγω κοιτάσματα βρίσκονται εν μέρει και σε δικά τους χωρικά ύδατα, ανακοίνωσαν εσχάτως, ότι και οι ίδιοι θα επιτρέψουν την διεξαγωγή ερευνών απέναντι από τις ακτές τους, και η Τεχεράνη έσπευσε να αδράξει την ευκαιρία.
Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων Shana, καθώς και του πρακτορείου ειδήσεων του Λιβάνου, ο Υπουργός Πετρελαίου του Ιράν υπέγραψε με τον Υπουργό Ενέργειας του Λιβάνου, Gerban Bassil, συμφωνία συνεργασίας στον τομέα αναζήτησης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μάλιστα, ο Bassil δήλωσε ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην έρευνα για τον εντοπισμό φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων τόσο στην ξηρά όσο και στην θάλασσα, προσθέτοντας ότι το Ιράν έχει μεγάλη πείρα στις γεωτρήσεις πετρελαίου, γεγονός το οποίο μπορεί να βοηθήσει τον Λίβανο.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο παράκαμψης του εμπάργκο που του έχει επιβληθεί με την διοχέτευση φυσικού αερίου και πετρελαίου σε ευρωπαϊκές χώρες μέσω του Λιβάνου.
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στο οικονομικό ένθετο Mamon της εφημερίδας, ο Υπουργός Yossi Peled προειδοποιεί ότι «δεν θα πρέπει το Ισραήλ να χάσει τα πρωτεία στην εξόρυξη και στην πώληση φυσικού αερίου από την Μεσόγειο λόγω διενέξεων για δικαιώματα και φόρους. Εάν το Ισραήλ δεν εκμεταλλευθεί την ευκαιρία σύντομα, οι Ευρωπαίοι θα απευθυνθούν στον Λίβανο και στην Συρία». Ο Peled πρόσθεσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, τα σημαντικά κέρδη που θα αποκομίσουν οι δύο χώρες θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω χρηματοδότηση της τρομοκρατίας

Δημοσίευση σχολίου

 
Top